Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Niemand in de stad st 2 jpg sd high c bram van woudenberg

Niemand in de stad

Michiel van Erp / NL, 2018 / 90 min.

In de vrijstaat die het Amsterdamse corporale studentenbestaan lijkt, blijken drie vrienden niet te kunnen ontsnappen aan de naderende verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Michiel van Erp maakte een felrealistische verfilming van de roman van Philip Huff. Openingsfilm Nederlands Film Festival. In Eye te zien met Engelse ondertitels.

Niemand in de stad ps 1 jpg sd high c bram van woudenberg 0

Derdejaarsstudent Philip Hofman ziet langzaam zijn wereldbeeld instorten. De brave jongen die nog steeds met zijn vriendinnetje is uit zijn middelbareschooltijd komt er tijdens zijn turbulente studententijd langzaam achter dat er ook nog iemand anders in hem schuilt. Moet hij het beest in zichzelf loslaten? Daarnaast worstelt hij net als zijn beste studievrienden Jacob (de intellectueel en een vaderfiguur voor Philip) en Matt (de impulsieve vrouwenversierder en drugsgebruiker) met hun vader, de liefde, en hun onderlinge vriendschap.

knetteren van passie

Alle drie de jongens denken hun volwassenheid uit te kunnen stellen. In de twee jaar die in de film verstrijken proberen de jongens erachter te komen wie ze werkelijk zijn. Biedt echte vriendschap ruimte om geheimen te hebben, of wordt vriendschap juist gedefinieerd door het elkaar door en door kennen? En als het om meisjes en relaties gaat: is het de rust en vanzelfsprekendheid van elkaars aandacht en gezelschap, of moet het knetteren van passie? En is het bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen mogelijk om aan de slagschaduw van je ouders te ontsnappen?

ruwe spelletjes

Het felrealistische Niemand in de stad is geen film die de werkelijkheid optilt, maar juist de werkelijkheid door je strot duwt. De vrijpartijen, het overvloedig gebruik van drank en middelen, alles expliciet in beeld, grimmig, rauw en zweterig. De film is ook opgenomen tussen de troep in echte studentenhuizen en op een studentensociëteit - waar de hoofdpersonages ruwe spelletjes met elkaar spelen.

ramses

Bijna alle (documentaire)films van Michiel van Erp gaan over mensen die tornen aan het leven dat ze leiden en die uitdagingen aangaan. Ook bij zijn eerste dramaserie - Ramses - was het kiezen voor een eigen weg in het leven het belangrijkste thema: alle personages in Ramses waren op zoek naar de ultieme levensvervulling. Precies zoals Philip en zijn vrienden Matt en Jacob in Niemand in de stad. De cast bestaat onder andere uit Minne Koole, Jonas Smulders, Chris Peters, Anneke Blok, Hans Kesting en Ariane Schluter.

Details

Regisseur

Michiel van Erp

Productiejaar

2018

Productieland(en)

NL

Originele titel

Niemand in de stad

Lengte

90 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Niemand in de stad st 1 jpg sd high c bram van woudenberg
Niemand in de stad st 6 jpg sd high c bram van woudenberg
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op