Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Night has come peter van goethem 3

Night Has Come

Peter Van Goethem / BE, 2019 / 56 min.

‘Een fictieve reis, slechts een stap verwijderd van de realiteit’. Zo omschrijft de Belgische regisseur en beeldend kunstenaar Peter Van Goethem zijn speelfilmdebuut. Over een man die bezocht wordt door een geheimzinnig virus en zijn geheugen verliest. Johan Leysen vertolkt de stem van de hoofdpersoon, het beeldmateriaal is afkomstig uit het filmarchief van de Cinematek in Brussel. Bij de vertoning op 10 december is regisseur Peter van Goethem aanwezig voor een Q&A verzorgd door Ronald Rovers.

Night has come peter van goethem

Een anonieme oude man wordt wakker in een sanatorium op een onbekende locatie. Hij lijdt aan geheugenverlies veroorzaakt door een virus. De mensen noemen het de 'Nacht' omdat het herinneringen steelt en alleen duisternis achterlaat.

herinneringen opslaan

De Staat komt met een nieuw programma dat herinneringen kan opslaan en zorgvuldig klasseert, 'voor het geval dat'. Maar is het virus echt van natuurlijke aard? Of was het ontworpen om de volgende generatie een nieuwe start te geven (en de Staat een eenvoudig te controleren bevolking)?

Essayistisch en experimenteel neemt Night Has Come je mee op een fictieve reis, slechts een stap verwijderd van de realiteit. [flandersimage.com]

archiefbeelden

Voor found footage-film Night Has Come maakte Van Goethem gebruik van amateurfilms en historische opnamen uit het Koninklijk Belgisch Filmarchief Cinematek; er kwam geen camera aan te pas. De montage onthult een dystopische sprong in de toekomst, een post-apocalyptisch verhaal over de verhouding tussen feit en fictie, waarheid en leugen.

Details

Regisseur

Peter Van Goethem

Productiejaar

2019

Productieland(en)

BE

Originele titel

Night Has Come

Lengte

56 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Night has come peter van goethem 0
Night has come peter van goethem 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op