Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Best Seller (John Flynn, US 1987)

Night of the Hitmen

Koolhoven & Simons: Night of the Hitmen

Wie droomt niet ’s van een ander beroep? Als huurmoordenaar zie je de wereld, heb je eigen werktijden en je mag aardig wat dollars op je rekening bijschrijven. Koolhoven & Simons leggen twee klassieke titels uit het genre onder het vergrootglas.

poster Il sicario (Damiano Damiani, IT 1961)

Koolhoven & Simons keren na een jaar nieuwe stijl voor één keer terug naar de goede oude double-bill, met twee films over hitmen. Gemaakt door meesters in het vak, de Italiaan Damiano Damiani (La piovra, A Bullet for the General) en genreveteraan John Flynn (Lock Up, Out for Justice) uit Chicago, waar in de jaren twintig en dertig de kogels je om de oren vlogen.

Martin Koolhoven: “Okay, laat ik maar eerlijk zijn. Als ik geen filmmaker was geworden, was ik nu een hitman geweest. Beetje je eigen tijd indelen, je ziet wat van de wereld en het verdient ook best aardig." Hoog tijd om het nobele beroep van huurmoordenaar (met een rijke traditie in genrefilms) eens onder het vergrootglas te leggen.

Programma

 • poster Il sicario (Damiano Damiani, IT 1961)

  Il sicario (Damiano Damiani, IT 1961, 87’)

  Damiani’s tweede speelfilm is niet zomaar een misdaadfilm. De regisseur paarde sociaal engagement – Pasolini noemde de filmer zelfs ‘een “bittere moralist op zoek naar de puurheid van oude waarden” – aan een flair voor beeldend vertellen. De hitman in Il sicario is een arbeider die wordt ingehuurd door een aannemer om zijn schuldeiser uit de weg te ruimen. Huurmoordenaar en opdrachtgever worden verteerd door wroeging…

 • poster Best Seller (John Flynn, US 1987)

  Best Seller (John Flynn, US 1987, 95’)

  Wat als een huurmoordenaar zijn pistool aan de wilgen hangt en het tijd vindt om z’n levensverhaal op te laten tekenen? James Woods is de psychopathische ex-hitman Joseph Wambaugh, Brian Dennehy de geharde ex-politieman-die-schrijver-werd. Wie verkoopt zijn ziel aan wie? Wie zet wie onder druk?

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

234 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Il sicario (Damiano Damiani, IT 1961)
still Best Seller (John Flynn, US 1987)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op