Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nightmare Alley (Edmund Goulding, US 1947)

Nightmare Alley

Edmund Goulding / US, 1947 / 110 min.

Duistere praktijken achter de façade van een reizend carnaval, in een van de meest imposante en perverse film noirs van de jaren veertig.

poster Nightmare Alley (Edmund Goulding, US 1947)

Deze verfilming van de geruchtmakende bestseller van William Lindsay Gresham zet Tyrone Powers imago van matinee-idool op zijn kop. Hij speelt Stanton Carlisle, die als charmante charlatan-spiritist roem verwerft. Maar zijn onstuimige ambitie leidt uiteindelijk tot zijn zelfvernietiging.

De vreemde, louche sfeer schokte het publiek destijds. Nightmare Alley flopte ongenadig bij uitbreng, ondanks de star appeal van de cast. Te donker, te cynisch. In de loop der jaren heeft de film een stevige reputatie verworven bij cinefielen en geldt nu als een hoogtepunt in de film noir. Nu wordt deze film, die lang amper te zien was, gezien als een geslaagde verbeelding van naoorlogse angst – een fatalistische, neerwaartse spiraal naar existentiële vergetelheid.

Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth, The Shape of Water) verfilmde het boek opnieuw, zijn adaptatie verschijnt begin volgend jaar in de Nederlandse bioscopen. De originele Nightmare Alley is recentelijk gerestaureerd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Edmund Goulding

Productiejaar

1947

Productieland(en)

US

Originele titel

Nightmare Alley

Lengte

110 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Nightmare Alley (Edmund Goulding, US 1947)
still Nightmare Alley (Edmund Goulding, US 1947)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op