Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ningdu (Silver Bird and Rainbow Fish) (Lei Lei, US/NL 2021)

Ningdu (Silver Bird and Rainbow Fish)

Bekijk trailer

Lei Lei / NL, US, 2022 / 104 min.

Volgens de Chinese kunstenaar en filmmaker Lei Lei (36) hebben de leden van zijn generatie geen belangstelling voor de geschiedenis. Voor zijn wervelende, licht surrealistische animatiedocumentaire interviewde Lei Lei zijn vader en grootvader, slachtoffers van Mao’s Culturele Revolutie.

poster Ningdu (Silver Bird and Rainbow Fish) (Lei Lei, US/NL 2021)
Met de Grote Sprong Voorwaarts (1958-1962) en de Culturele Revolutie (1966-1976) wilde Mao zijn land met een reusachtige hinkstapsprong vooruit helpen; in de jaren vijftig door een Vijfjarenplan te ontwerpen voor versnelde industrialisatie en vergroting van de landbouwopbrengsten (collectivisatie), in de jaren zestig door de idee van de zichzelf steeds vernieuwende socialistische Revolutie nieuw leven in te blazen.

Het aantal slachtoffers van Mao’s grootheidswaan wordt geschat op vele tientallen miljoenen, door hongersnood, zuiveringen en dwangarbeid. Lei Lei’s vader Lei Jiaqi en grootvader Lei Ting waren directe slachtoffers; Lei Ting was, als senior bankemployee, een verdacht lid van de burgerlijk-kapitalistische klasse en werd verbannen naar een werkdorp; zoon Lei Jiaqi en de ander kinderen moesten naar een weeshuis.

Onbesproken verleden

Lei Lei besloot zijn vader en grootvader te interviewen over een verleden waar zijn generatiegenoten nauwelijks belangstelling voor hebben. “We leren niet van de geschiedenis, we luisteren wel, maar we voelen de pijn van onze voorouders niet.”

Lei Lei’s interesse in de familiegeschiedenis resulteerde in een meeslepende animatiedocumentaire. Surrealistische fantasieën, documentair materiaal (familiefoto’s), pop art-animatie in felle kleuren, kleipoppetjes en Chinees propagandamateriaal komen bij elkaar in een collage van beeld en geluid, waarin vader en grootvader aan het woord zijn over een verleden dat eerder onbesproken bleef.

Nederlandse componisten

De film kent ook een Nederlands aandeel: de postproductie was in handen van Submarine, dat tevens de ervaren editor Patrick Minks aan boord bracht. Submarine tekende ook voor de geluidseffecten en -mix. Twee Nederlandse componisten schreven de soundtrack, Darius Timmer en Tessa Rose Jackson.

...kleurig...steeds mooi tussen historisch feit en creatief verbeelde fictie... (**** NRC Handelsblad)

Knap...heel persoonlijk...Heel mooi...beelden geven aan een werkelijkheid waar nog geen beelden van bestaan, is een van de meest wonderlijke en eervolle eigenschappen van film...Ningdu maakt nu voor altijd deel uit van de Chinese culturele geschiedenis. (**** Trouw)

...eigenzinnig...magisch en wonderlijk...griezelige kwaliteit... (Film van de Week, Het Parool)

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Lei Lei

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL, US

Originele titel

Ningdu

Lengte

104 min.

Taal

Chinese

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Ningdu (Silver Bird and Rainbow Fish) (Lei Lei, US/NL 2021)
still Ningdu (Silver Bird and Rainbow Fish) (Lei Lei, US/NL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op