Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jafar Panahi / IR, 2022 / 106 min.

Een regisseur krijgt het zwaar te verduren wanneer niet alleen zijn cast begint te muiten, maar ook het hele dorp zich tegen hem keert. De Iraanse regisseur Jafar Panahi, wiens beroepsverbod vorig jaar werd omgezet in gevangenisstraf, speelt een adembenemend spel met fictie en werkelijkheid.

poster No Bears (Jafar Panahi, IR 2022)
In een Turks stadje vlak bij de grens met Iran probeert een Iraans stel naar het Westen te ontkomen. Hun verhaal is een film-in-de-film, die vanuit een Iraans grensdorp vanachter een laptop en met hulp van een assistent wordt geregisseerd door Jafar Panahi, die net als in eerdere films zichzelf speelt. Terwijl een haperende wifi-verbinding de regie zelf al tot een moeizaam karwei maakt, werkt Panahi zich in zijn tijdelijke standplaats ook nog eens danig in de nesten.

Panahi die sinds 2010 onder huisarrest stond, werd in juli 2022 gearresteerd, te midden van een golf van protesten tegen het Iraanse regime. No Bears is de zesde en voorlopig laatste film die hij clandestien draaide. Een moedige, knap geconstrueerde metafilm, waarin de maker niet alleen scherp reflecteert op de positie van de bedreigde kunstenaar, maar ook zijn eigen motieven kritisch bevraagt.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Jafar Panahi

Productiejaar

2022

Productieland(en)

IR

Originele titel

No Bears

Lengte

106 min.

Taal

Perzisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still No Bears (Jafar Panahi, IR 2022)
still No Bears (Jafar Panahi, IR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op