Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still No Dogs or Italians Allowed (Alain Ughetto, FR/IT 2022)

No Dogs or Italians Allowed

Bekijk trailer

Alain Ughetto / FR, IT, CH, 2022 / 70 min.

Alain Ughetto maakte een ontroerende, inventieve stopmotionanimatie over het leven van zijn voorouders, immigranten uit het ooit straatarme Piemonte, berggebied in het noordwesten van Italië. De regisseur: “Van broccoli maakte ik boompjes, van houtskool bergen en van suikerklontjes bakstenen.”

poster No Dogs or Italians Allowed (Alain Ughetto, FR/IT 2022)

Waar komt mijn achternaam toch vandaan, vroeg Alain Ughetto zich wel eens af. Zijn vader vertelde hem over het dorpje Ughettera, in de regio Piemonte, een bergachtige streek in het noordwesten van Italië, “waar iedereen Ughetto heette”.

Nieuwsgierig geworden bezocht Ughetto het nu totaal vervallen dorp in de geboortestreek van z’n grootouders en dook in de familliegeschiedenis.

Grootvader Luigi Ughetto was begin 20ste eeuw de Alpen overgestoken om een nieuw leven op te bouwen in Frankrijk; Italianen waren destijds in tel als vakarbeiders – de immigranten, bouwden een nieuw bestaan op als schoorsteenvegers, worstenmakers, steenhouwers of bouwvakker bij de aanleg van tunnels en dammen.

Macaroni-eters

No Dogs or Italians Allowed – de titel is een verwijzing naar de niet al te hartelijke ontvangst van de Piemontezen, door de Fransen ‘macaroni-eters’ genoemd – is zowel een reconstructie van een persoonlijke familiegeschiedenis als een weergave van historische gebeurtenissen. De familie Ughetto doorstaat de Spaanse Griep, het fascisme, twee wereldoorlogen en de dwingende autoriteit van de katholieke kerk.

Voor de reconstructie van het dorpje Ughettera maakte de regisseur gebruik van natuurlijke materialen: “Van broccoli maakte ik boompjes, van houtskool bergen en van suikerklontjes bakstenen.” We horen Ughetto vragen stellen aan z’n overleden grootmoeder Cesira en zien de hand van de regisseur werken aan de bouwsels en figuurtjes van de animatie. Hand en stem worden actoren in een uniek inventieve stopmotionvertelling.

De film won de European Film Award voor beste Europese animatiefilm en eindigde op de tweede plaats (na Dalva) in de strijd om de IFFR Publieksprijs.

Voorfilm

Voorafgaand aan No Dogs or Italians Allowed ziet u de korte film Parcelpaedia (14') van Marina Sulima. Deze film uit 2020 toont hoe ruim twintig jaar geleden, rond de wisseling van het millennium en de crisis van de Roebel, grote groepen mensen wegttrokken uit Moldavië. Veel mensen emigreerden naar Italië. Velen van hen gingen illegaal werken als badante, thuisverzorgers, vaak bij oudere mensen in huis. Bijna allemaal stuurden ze pakketjes naar hun familie thuis. Nog steeds arriveren er wekelijks duizenden pakketten. Dokter Cara onderzoekt deze pakketten op symptomen van zorg, liefde en eenzaamheid.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alain Ughetto

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, IT, CH

Originele titel

Interdit aux chiens et aux Italiens

Lengte

70 min.

Taal

Frans, Italiaans, Duits

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still No Dogs or Italians Allowed (Alain Ughetto, FR/IT 2022)
still No Dogs or Italians Allowed (Alain Ughetto, FR/IT 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op