Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Appartement1

No Home Movie

Chantal Akerman / BE, FR, 2015

Chantal Akerman legde de laatste dagen van haar moeder vast: de routines van een onzichtbare vrouw. Persoonlijke documentaire die het leven op intieme, bijna beangstigende wijze benadert.

posterbeeld Syrian New Wave

Chantal Akerman heeft een van de meest originele, uitdagende en invloedrijke oeuvres in de geschiedenis van de film gemaakt. No Home Movie is een uitgebeend, ontroerend portret van Akermans moeder in de maanden die voorafgaan aan haar dood en die ze grotendeels doorbracht in haar geordende appartement in Brussel, geïsoleerd van de buitenwereld en ver weg van het beloofde land dat nooit werd bereikt. Akermans moeder was een Poolse/Joodse vrouw die Auschwitz overleefde en haar hele leven leed aan chronische angsten, een aandoening die een groot deel van haar dochters creativiteit bepaalde en Akermans preoccupatie met thema”s als gender, seksualiteit, culturele identiteit, existentiële verveling, eenzaamheid en manie mee vorm gaf.

Akerman onthult beetje bij beetje de krachtige emoties onder de – op het eerste gezicht – alledaagse gedachtewisselingen tussen Akerman en haar moeder. Hoewel de film vol tederheid is, zijn geweld en afstand nemen nooit ver weg als Akerman probeert om haar moeders schokkende verhaal tevoorschijn te halen voordat die informatie voor altijd verloren gaat. Op een uiterst naakte manier zien we de kern van haar werk: opsluiting, herhaling, confrontatie, labiliteit, het verlangen ergens anders te zijn.

Syrian New Waves-curator Donatella Della Ratta verbindt No Home Movie met de documentaire Coma van Sara Fattahi, vertoond op 9 september (19.00), waarin drie generaties Syrische vrouwen in Damascus onverstoorbaar hun dagelijkse taken uitvoeren.

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

2015

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

No Home Movie

0

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted

Maman chantal cuisine2 copie
Arbre vent
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op