Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still No Way Out (Joseph L Mankiewicz, US 1950)

No Way Out

Joseph Mankiewicz / US, 1950 / 107 min.

De films met Sidney Poitier uit de jaren zestig, zoals In the Heat of the Night en Guess Who's Coming to Dinner, maakten het onderwerp racisme voor een mainstream publiek toegankelijk. Confronterender was No Way Out, Poitiers indrukwekkende debuut uit 1950.

poster No Way Out (Joseph L Mankiewicz, US 1950)

De jonge gevangenisarts Luther Brooks beleeft zijn vuurdoop wanneer een gewonde crimineel aan zijn zorgen wordt toevertrouwd. De arts, gespeeld door een debuterende Sidney Poitier, is zwart. De crimineel Ray, gespeeld door Richard Widmark, een racist. Wanneer Ray's broer Johnny sterft op de operatietafel, zweert Ray wraak.

De term film noir heeft hier een wrange dubbele betekenis. Regisseur Joseph Mankiewicz windt er geen doekjes om wanneer hij een witte moeder Brooks laat toebijten "Keep your black hands off my boy", waarna ze hem vervolgens in het gezicht spuugt. Het onderwerp van de film lag zo gevoelig, dat hij in sommige theaters in een gekuiste versie werd uitgebracht en in het diepe zuiden van de VS zelfs helemaal werd geweerd. In bijrollen is het zwarte echtpaar Ossie Davis en Ruby Dee (Do the Right Thing) voor het eerst samen in een film te zien.

Double bill: No Way Out + Devil in a Blue Dress

Zwarte identiteit en film noir, een thema in de film noir klassieker No Way Out en de neo-noir Devil in Blue Dress. Op 16 juli worden beide films ingeleid door filmmaker en curator Tessa Boerman.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joseph Mankiewicz

Productiejaar

1950

Productieland(en)

US

Originele titel

No Way Out

Lengte

107 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still No Way Out (Joseph L Mankiewicz, US 1950)
still No Way Out (Joseph L Mankiewicz, US 1950)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op