Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nocturnal animals 02038322 st 6 s high

Nocturnal Animals

Tom Ford / US, 2016

Onheilspellende thriller die de dunne scheidslijn verkent tussen liefde en wreedheid, en tussen wraak en verlossing. Amy Adams en Jake Gyllenhaal spelen een gescheiden echtpaar dat duistere zaken over elkaar ontdekt.

Nocturnal animals 02038322 ps 4 s high

David Lynch meets Alfred Hitchcock meets Douglas Sirk in dit weelderige film noir-drama vol psychologische suspense. In zijn tweede film na A Single Man bewijst Tom Ford dat hij een volleerd verteller is met een bedwelmende, sensuele stijl en een fijn oog voor karakter, kleur en compositie.

Amy Adams speelt Susan Morrow, een kunsthandelaar uit Los Angeles die een luxueus maar onbevredigend leven leidt samen met haar man Hutton. Als Hutton weer eens een weekend weg is op een van zijn vele zakenreisjes, ontvangt Susan een anoniem pakje dat in haar brievenbus is achtergelaten. Het is een boek genaamd 'Nocturnal Animals', geschreven door haar ex-man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), met wie ze al bijna twintig jaar geen contact meer heeft gehad. Bij het manuscript zit een briefje waarin Edward Susan vraagt het boek te lezen, waarna hun pijnlijke verleden wordt opgerakeld.

Naast een humoristische kritiek op de hedendaagse kunstscène van Los Angeles is Nocturnal Animals een intrigerende, duistere karakterstudie van een vrouw wier ongeluk voortkomt uit weggestopt schuldgevoel. De gestileerde beelden van modeontwerper Ford naderen de perfectie.

“…intrigerend…origineel… (***** Algemeen Dagblad)

“ ...bijna ondraaglijke spanning...Knap...onverwacht grappig...visueel om door een ringetje te halen...diepe emotionele onderlaag van deze parel van een thriller. (****1/2 De Telegraaf)

“...Stijlvol...de film werkt, en hoe, met dank ook aan de ijzersterke cast...virtuoos... (**** NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Tom Ford

Productiejaar

2016

Productieland(en)

US

Originele titel

Nocturnal Animals

0

Drager

DCP - encrypted

Nocturnal animals 02038322 st 1 s high
Nocturnal animals 02038322 st 2 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op