Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels (Mila Turajlic, RS/FR/HR/ME 2022)

Non-Aligned Newsreels: Voices from the Debris

Non-Aligned Newsreels: Voices from the Debris

Mila Turajlic presenteert, als onderdeel van het avondprogramma van de 8e Eye International Conference, een live documentairevoorstelling met Non-Aligned Newsreels.

poster Eye International Conference 2023: Non-Aligned Newsreels: Voices from the Debris
Zestig jaar na de eerste top van de “Non-Aligned Movement” (Belgrado, 1961), werden ze gevonden in het archief van de Joegoslavische bioscoopjournaals: twee dozijn filmrollen met fragmenten en ongebruikte beelden van een evenement dat ooit 'het bewustzijn van de mensheid' bijeenbracht en die de verwaarloosde geschiedenis van de Derde Wereld belichamen.

In een live documentaire-essay voert filmmaker en archiefkunstenaar Mila Turajlić het archiefonderzoek uit dat leidde tot de ontdekking en het samenvoegen van resten van beelden en geluiden van de top van 1961, die plaatsvond in haar geboortestad Belgrado. Ze geeft inzicht in de uitdagingen van het verwoorden van vergeten geschiedenissen en stelt een intieme 'archiveologische' (Russell) praktijk voor in plaats van ontbrekende verhalen van wereldwijde solidariteit.

Deze presentatie maakt deel uit van de 8e Eye International Conference, dat dit jaar het thema Activating the Archive: Audiovisual Collections and Civic Engagement, Global Collaboration, and Societal Change heeft.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

65 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye International Conference 2023

Eye Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam presenteren de 8e Eye International Conference over ‘Activating the Archive: Audiovisual Collections and Civic Engagement, Global Collaboration and Societal Change’.

Lees meer
campagnebeeld Eye International Conference 2023 (horizontaal)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op