Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Night We Held Between (Noor Abed, PS 2024)

Noor Abed - Mountains Behind Mountains

Songs and Scenes from Palestine: Noor Abed - Mountains Behind Mountains

In haar korte films onderzoekt de Palestijnse filmmaker Noor Abed de kracht van folklore als een bron van kennis. In een poëtische collage van zang en dans gebaseerd op volksverhalen creëert Abed beelden die de verbinding tussen mens en landschap tonen.

poster Songs and Scenes from Palestine: Noor Abed
Noor Abed (1988, Palestina/Nederland) werkt op het snijvlak van performance en film en is momenteel artist-in-residence aan de Rijksakademie in Amsterdam 2022-24. Ze gaat in gesprek over haar werk met Eva Langerak, projectmanager tentoonstellingen van Eye.

Programma

 • still Our Songs Were Ready for All the Wars to Come (Noor Abed, PS 2021)

  our songs were ready for all wars to come (Noor Abed, PS 2021, 20')

  Met volksverhalen uit Palestina als uitgangspunt vindt deze film nieuwe vormen voor oude verhalen over waterbronnen en hun rol in rituelen rond verdwijnen, rouw en dood. Het enige verhaal in de film is een lied, gezongen door de Palestijnse zangeres Maya Khaldi. De teksten zijn een collage van verschillende volksverhalen. In haar film onderzoekt Abed folklore als bron van kennis. Hoe kan folklore een emancipatorisch instrument worden voor mensen om het dominante verhaal omver te werpen, hun geschiedenis en land terug te winnen en de werkelijkheid te herschrijven zoals zij die kennen?

 • still Penelope (Noor Abed, PS 2014)

  Penelope (Noor Abed, PS 2014, 7')

  De Odyssee vormt de inspiratie van deze film over de mythe, zijn plaats in de geschiedenis en zijn relatie tot het heden en het denkbeeldige. Penelope is voortdurend aanwezig - de heldenfiguur is zelf afwezig. Door het naaien van vissen komen bij haar herinneringen bovendrijven. Met haar werk wil Noor Abed een andere realiteit tonen dan de geschiedkundige werkelijkheid: de mythe als een collectieve droom en verbeelding.

 • still A Night We Held Between (Noor Abed, PS 2024)

  A Night We Held Between (Noor Abed, PS 2024, 30')

  De film draait om een gezongen lied dat Noor Abed heeft gevonden tijdens haar onderzoek in de geluidsarchiefbibliotheek van het Popular Art Center Palestine in Ramallah, voorjaar 2023. Het archief verzamelt originele geluiden en liederen uit verschillende gebieden in Palestina, en brengt de orale geschiedenis in kaart. Het gebruikte lied is de originele opname van een oude vrouw die in haar huis 'een lied voor de strijders' zong, zoals ze het zelf noemde (gearchiveerd als: vrouwenliederen, Um Alif en haar buren zingen uit de folklore, Tarshiha, Galil, 1990).

  De film cirkelt rond het lied, in een labyrint van geluiden en locaties, en verbindt mythologie met de huidige sociaal-politieke realiteit in Palestina. Doordat de film is opgenomen op eeuwenoude locaties in Palestina – grotten, uitgehouwen gaten, ondergrondse gangen en wilde valleien – wordt het land zelf het hoofdpersonage. Het werk onthult zo een enorme, verborgen wereld die lijkt op de wereld die we kennen, verwijzend naar wat verloren, vergeten of onuitgesproken was.

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

96 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
still Penelope (Noor Abed, PS 2014)
still Our Songs Were Ready for All the Wars to Come (Noor Abed, PS 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op