Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
North by northwest still 1

North by Northwest

Alfred Hitchcock / US, 1959 / 136 min.

De ultieme Hitchcock: suspense, humor, technische hoogstandjes en spectaculaire achtervolgingen wisselen elkaar af. Deze ironische spionage- en avonturenfilm groeide uit tot een van de bekendste Hitchcocks, niet in het laatst door het superieure acteerwerk van Cary Grant.  

North by northwest poster

Reclameman Roger O. Thornhill (Cary Grant) wordt voor geheim agent en moordenaar aangezien en raakt verstrikt in een web van dodelijke intriges.Geholpen door een raadselachtige blondine (Eva Marie Saint) slaat Thornhill op de vlucht; hij wordt verdacht van moord op een diplomaat van de Verenigde Naties en overleeft ternauwernood een aanslag. Ten einde raad bindt hij de strijd aan met de misdadigers én de politie. De apotheose is een achtervolging over de in de rotsen uitgehakte hoofden van vier Amerikaanse presidenten op de top van Mount Rushmore.

North By Northwest was een van Hitchcocks grootste commerciële successen. Alle ingrediënten waaraan Hitchcock zijn wereldfaam dankt, zijn in de film verwerkt: suspense, humor en romantiek, technische hoogstandjes en spectaculaire achtervolgingen. Voor de opnamen van het gebouw van de Verenigde Naties moest Hitchcock gebruik maken van een verborgen camera. Het interieur reconstrueerde hij aan de hand van foto's, die hij stiekem in het gebouw had gemaakt. North by Northwest is de laatste samenwerking van Cary Grant en Hitchcock.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

North by Northwest

Lengte

136 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm, DCP non-encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
North by northwest still 2
North by northwest still 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op