Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nosferatu: Phantom der Nacht (Werner Herzog, DE/FR 1979)

Nosferatu: Phantom der Nacht

Werner Herzog / DE, FR, 1979 / 107 min.

Klaus Kinski, de door demonen bezeten acteur, is enger dan ooit in Herzogs sfeervol duistere hommage aan W.F. Murnaus klassieker Nosferatu. Dracula is ditmaal een zwijgende, tragische vampier, wiens bloeddorstige inborst te laat wordt onderkend door Harker (Bruno Ganz).

poster Nosferatu: Phantom der Nacht (Werner Herzog, DE/FR 1979)

Makelaar Jonathan Harker (Ganz) vertrekt naar Transsylvanië om de graaf te helpen met de aankoop van een vervallen kasteel in het Duitse dorpje Wismar. Buiten huilt de wind en janken de wolven, Dracula's geliefde kinderen van de nacht… Machteloos moet Jonathan toezien hoe Dracula zich op weg begeeft naar Wismar, met als bagage een tiental grafkisten vol dood, verderf en duizenden ratten. Begerig laat de graaf daar zijn oog vallen op Harkers geliefde Lucy (Isabelle Adjani).

Werner Herzogs hommage aan de klassieke griezelfilm werd deels opgenomen in Delft en Schiedam, waar de ratten door de straten sprongen. Kinski – het was Herzogs tweede samenwerking met de duivelse acteur na Aguirre, der Zorn Gottes (1972) – is ditmaal een zwijgende, tragische vampier.

Herzog probeerde Dracula te vermenselijken, als een wezen dat gekweld wordt door de zinloosheid en pijn van eeuwen eenzaamheid. Dracula is hier nog steeds dreigend, maar ook fragiel. Zijn dorst naar bloed achtervolgt hem als een vloek, zijn eigenlijke behoefte is liefde. Er zit dan ook meer melancholie in Herzogs Nosferatu dan horror.

Gouden tijdperk

Nosferatu was voor Herzog ook een manier om zich verbonden te kunnen voelen met de Duitse filmtraditie. Voor Herzog was de hervertelling van W.F. Murnau Nosferatu ("de grootste van alle Duitse films") een manier om de leegte te overbruggen die was ontstaan door het nazisme. Hiermee verbond hij zijn generatie filmmakers met die van het gouden tijdperk van de Duitse stille film. “Toen ik klaar was met Nosferatu, herinner ik me dat ik dacht: ‘Nu ben ik verbonden, ik heb eindelijk de andere kant van de rivier bereikt.’ (uit: Herzog on Herzog).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1979

Productieland(en)

DE, FR

Originele titel

Nosferatu: Phantom der Nacht

Lengte

107 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Nosferatu: Phantom der Nacht (Werner Herzog, DE/FR 1979)
still Nosferatu: Phantom der Nacht (Werner Herzog, DE/FR 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op