Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Not a Pretty Pitcure

Not a Pretty Picture

Martha Coolidge / US, 1976 / 83 min.

In deze metadocumentaire verfilmt Martha Coolidge de verkrachting die ze als zestienjarige meemaakte, maar onderzoekt ze via het maakproces vooral hoe naar zo’n gebeurtenis gekeken wordt vanuit verschillende perspectieven.

poster IDFA 2023

Op zestienjarige leeftijd werd Martha Coolidge verkracht door een medescholier. Die ervaring en vooral de emoties en retoriek in de nasleep ervan vormen het vertrekpunt voor deze Brechtiaanse film, waarin Coolidge die gebeurtenis verfilmt en daarbij het maakproces op de voorgrond plaatst.

Vanaf het begin is er een helder onderscheid tussen de fictiescènes, die bewust een tikje geaffecteerd zijn, en de documentaire sequenties waarin de acteurs hun rollen en eigen ervaringen bespreken. Zo ontstaat een dialectische film over de grijze gebieden van adolescentenseks. Dat web van onzekerheid, onwetendheid, prestatiedrang en privilege dat zo makkelijk kan veranderen in een giftige cocktail.

Coolidge compliceert de boel nog eens in de intense repetitiescènes, waarin voor de kijker vaak niet duidelijk is welke afspraken er zijn gemaakt en of die afspraken nageleefd worden. Zo betreden die scènes ook zelf grijs gebied wordt de kijker gedwongen om onder ogen te zien hoe makkelijk grenzen vervagen, verlegd en overschreden worden als ze niet helder getrokken zijn.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Martha Coolidge

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Lengte

83 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op