
Not a Pretty Picture
Martha Coolidge / US, 1976 / 83 min.
In deze metadocumentaire verfilmt Martha Coolidge de verkrachting die ze als zestienjarige meemaakte, maar onderzoekt ze via het maakproces vooral hoe naar zo’n gebeurtenis gekeken wordt vanuit verschillende perspectieven.

Op zestienjarige leeftijd werd Martha Coolidge verkracht door een medescholier. Die ervaring en vooral de emoties en retoriek in de nasleep ervan vormen het vertrekpunt voor deze Brechtiaanse film, waarin Coolidge die gebeurtenis verfilmt en daarbij het maakproces op de voorgrond plaatst.
Vanaf het begin is er een helder onderscheid tussen de fictiescènes, die bewust een tikje geaffecteerd zijn, en de documentaire sequenties waarin de acteurs hun rollen en eigen ervaringen bespreken. Zo ontstaat een dialectische film over de grijze gebieden van adolescentenseks. Dat web van onzekerheid, onwetendheid, prestatiedrang en privilege dat zo makkelijk kan veranderen in een giftige cocktail.
Coolidge compliceert de boel nog eens in de intense repetitiescènes, waarin voor de kijker vaak niet duidelijk is welke afspraken er zijn gemaakt en of die afspraken nageleefd worden. Zo betreden die scènes ook zelf grijs gebied wordt de kijker gedwongen om onder ogen te zien hoe makkelijk grenzen vervagen, verlegd en overschreden worden als ze niet helder getrokken zijn.
Distributeur Feministisch Filmkollektief Cinemien was baanbrekend in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers en bracht deze film destijds uit.
De film is digitaal gerestaureerd door de Academy Film Archive and The Film Foundation
Let op: in de film komt een expliciete beschrijving/uitbeelding van verkrachting voor.
Dit is onderdeel van
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Martha Coolidge
Productiejaar
1976
Productieland(en)
US
Originele titel
Not a Pretty Picture
Lengte
83 min.
Taal
Engels
Ondertiteling
ZONDER
Drager
DCP
Onderdeel van
Feministisch Filmkollektief Cinemien
Eye viert de erfenis van Feministisch Filmkollektief Cinemien (1974-1989), dat baanbrekend was in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers. Het filmprogramma verbindt hun werk met urgente thema’s van nu, waarbij verschillende generaties in gesprek gaan over gelijkheid.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.