Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Notes from aleppo 1

Notes from Aleppo

Issa Touma / SY, 2019 / 80 min.

Notes from Aleppo is een Paradox productie; Greetings from Aleppo en 9 Days – From My Window in Aleppo zijn co-productions door Paradox en Deep Focus Webdocs.

Notes from aleppo 2

Fotograaf en curator Issa Touma leefde en werkte in Syrië, waar hij getuige was van het uitbreken van de burgeroorlog. Op deze avond vertoont hij de web app Notes from Aleppo en de korte films die voorafgingen: 9 Days – From My Window in Aleppo (2015) en Greetings from Aleppo (2016).

In Notes from Aleppo maakt Touma het publiek deelgenoot van zijn terugkeer naar Aleppo, een stad van ruim twee miljoen inwoners, die hij in 2012 moest verlaten. In korte verhalen spreekt Touma vrienden en buren, mensen die zijn teruggekeerd en mensen die nooit zijn weggegaan.

eigen handen

Notes from Aleppo laat hun pogingen zien om de normaliteit van het dagelijks leven te herstellen. Schrijnend detail: de inwoners moeten met eigen handen de stad heropbouwen, internationale partijen en hulporganisaties zijn volledig afwezig De app met online verhalen is genomineerd voor Interactive of the Year (Interactive van het Jaar) in de categorie Digital Storytelling van World Press 2019.

De twee korte films laten zien hoeveel moeite Touma moet doen om Aleppo weer in te komen na het uitbreken van de burgeroorlog, maar ook hoe gewone mensen hun best doen om te overleven in een zwaar gebombardeerde stad. 9 Days – From My Window in Aleppo was de winnaar van de European Short Film Award op het Europese Film Festival 2016.

Notes from Aleppo werd ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Fonds voor de Creatieve Industrie Fonds NL en het Nederlands Filmfonds. Vertoning in het programma Shell Shock.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Issa Touma

Productiejaar

2019

Productieland(en)

SY

Originele titel

Notes from Aleppo

Lengte

80 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Notes from aleppo 2
Notes from aleppo 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op