Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Apocalypse: The Four Nightmares

Nuclear Nightmares (shorts) + Wanderwelle (live)

Cinema Ecologica: Nuclear Nightmares (shorts) + Wanderwelle (live)

Morgan Knibbe, elektro-akoestisch duo Wanderwelle en gelauwerd experimenteel filmmaker Bruce Conners refereren aan het einde der tijden… Te zien in Cinema Ecologica: drie nucleaire nachtmerries, waarvan twee zich in het verleden afspelen en een in de toekomst.

poster Cinema Ecologica: Nuclear Nightmares + Wanderwelle (live)

De vier ruiters van de Apocalyps, soldaten die onwetend werden blootgesteld aan nucleaire straling en de atoombomtest van de Amerikanen op het Bikini-eiland: deze special van Cinema Ecologica blikt terug- en vooruit op kernmomenten in de menselijke geschiedenis.

Programma

 • still Apocalypse: The Four Nightmares

  Wanderwelle: Apocalypse: The Four Nightmares 2022 (W.I.P.)

  Elektroakoestisch duo Wanderwelle presenteert het eerste deel van de debuutfilm Apocalypse: The Four Nightmares, over een man die geteisterd wordt door koortsdromen over het einde der tijden. De makers doken in de Eye-collectie, waar ze filmfragmenten vonden, bewerkten en opnieuw monteerden tot een eigen, surrealistisch narratief, voorzien van live sounddesign en muziek. Inspiratie vonden ze in het profetische Bijbelboek de Openbaring van Johannes, waarin de vier ruiters van de Apocalyps dood en verderf zaaien. Wanderwelle is Alexander Bartels (1993) en Phil van Dulm (1993); ze kregen bekendheid door hun elektroakoestische composities en voorstellingen in binnen- en buitenland.

 • still The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018)

  The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018, 23’)

  In de jaren vijftig deden de Amerikanen een serie atoombomproeven in de Nevadawoestijn. Niemand maakte zich zorgen over het legerpersoneel dat werd blootgesteld aan radioactieve straling. Filmmaker Morgan Knibbe raakte geïntrigeerd en sprak de nog weinige overlevende ooggetuigen. Na decennialang te hebben gezwegen doen ze voor het eerst hun verhaal - de getuigenissen van de laatste ‘atomic soldiers’, recht in de camera pratend, zijn onthutsend. De film kreeg in 2018 het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire.

 • poster Crossroads (Bruce Conner, US 1976)

  Crossroads (Bruce Conner, US 1976, 37’)

  Bruce Conner (1933-2008), een van de iconen van de Amerikaanse experimentele film, maakte een 36 minuten durende montage van opnamen (met vijfhonderd camera’s) van de beruchte atoombomtest op de Bikini-eilanden op 25 juli 1946. De Amerikanen voerden de ontploffing van de grootste atoombom van de twintigste eeuw in het geheim uit. De fall-out was zo groot dat de bewoners van de Bikini-atol besmet raakten en geëvacueerd moesten worden – een wereldwijd schandaal volgde.

Details

Productiejaar

2022

Lengte

96 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018)
still Crossroads (Bruce Conner, US 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op