Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nudo mixteco (Ángeles Cruz, MX 2021)

Nudo Mixteco

Bekijk trailer

Ángeles Cruz / MX, 2021 / 91 min.

Drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in het bergachtige gebied Sierra Mixteca, ook 'Nudo Mixteco' genaamd. Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats.

poster Nudo mixteco (Ángeles Cruz, MX 2021)

De drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale cultuur waarin regisseur Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen.

Maria begraaft haar moeder, terwijl haar vader haar afwijst vanwege haar lesbische relatie. Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en denkt dat hij zomaar bij zijn vrouw Chabela terug kan komen. En Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte. Daarna ontdekte ze dat haar achtergebleven dochtertje bij haar moeder hetzelfde trieste lot onderging.

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Een krachtig portret van een modern landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ángeles Cruz

Productiejaar

2021

Productieland(en)

MX

Originele titel

Nudo Mixteco

Lengte

91 min.

Taal

Spaans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Nudo mixteco (Ángeles Cruz, MX 2021)
still Nudo mixteco (Ángeles Cruz, MX 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op