Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
O homem das multidoes still 1

O homem das multidões

Cao Guimarães, Marcelo Gomes / , 2013 / 95 min.

Visueel betoverend portret van twee eenzame stadsbewoners in Belo Horizonte, de geboortestad van Cao Guimarães. Voor zijn vertelling over de ontmoeting tussen metrobestuurder Juvenal en stationschef Margô werkte Guimarães samen met de Braziliaanse regisseur Marc Gomes, Edgar Allen Poe’s vertelling The Man of the Crowd diende als inspiratiebron. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

O homem das multidoes poster

De regisseurs kozen een ongebruikelijk vierkantig beeldformaat (1:1) dat voor een gecomprimeerd Polaroid-effect zorgt. Voor hun studie naar urbane eenzaamheid legden ze de nadruk op de afzonderlijke handelingen van de hoofdpersonen in hun (beknellende) huiselijke omgeving.

Metrobestuurder Juvenal leidt een afgezonderd bestaan, zijn huis – leeg en kaal – lijkt zijn emotionele gesteldheid te reflecteren. Zijn leven bestaat uit werken en thuis voor zich uit staren; als hij dorst heeft drinkt hij water uit de kraan, uit het enige glas dat hij bezit. Is hij verbaasd dat de levendige stationschef Margô hem uitkiest als getuige voor haar aanstaande huwelijk? Hij laat het niet merken, intussen chat Margô solitair op het internet en houdt ze Juvenal obsessief in de gaten via de bewakingscamera”s op het spoor.

O homen das multidões is een verzameling tableaux van grotestadsleven, waarin visuele details als spiegel fungeren van het innerlijk leven van de hoofdpersonen. De laatste twintig minuten van de film doet muziek van de Braziliaanse groep O Grivo hetzelfde, maar dan met geluid.

O homen das multidões (The Man of the Crowd) maakt samen met A almo do osso (The Soul of the Bone, 2004) en Andarilho (Drifter, 2007) deel uit van een filosofisch getinte trilogie over de regio Minas Gerais. Guimarães betitelde het drieluik als “de trilogie van de eenzaamheid; hij bezocht – zonder vast reisplan, improviserend en experimenterend – twintig stadjes in de regio en onderzocht de artistieke implicaties van een geestesgesteldheid: hoe film je eenzaamheid?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Cao Guimarães, Marcelo Gomes

Productiejaar

2013

Originele titel

O homem das multidões

Lengte

95 min.

Taal

Portugees

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
O homem das multidoes still 2
O homem das multidoes still 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op