Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De bezette stad (Steve McQueen, GB 2023)

Occupied City

Steve McQueen / NL, GB, 2023 / 262 min.

Spoken uit het verleden echoën in het heden in deze meditatie op de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis. Steve McQueen (12 Years a Slave) baseerde zijn monumentale film op Bianca Stigters Atlas van een bezette stad over de bezetting door de nazi’s.

poster IDFA 2023

Voor zijn eerste lange documentaire liet de Engelse regisseur en kunstenaar Steve McQueen (Oscar voor 12 Years a Slave, 2013; Turner Prize 1999) zich inspireren door het naslagwerk Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 (2019) van de Nederlandse Bianca Stigter, die zelf het scenario schreef.

Urenlang gaat de film van deur tot deur in hedendaags Amsterdam, terwijl de beheerste voice-over van Carice van Houten per adres beschrijft wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder archiefmateriaal of interviews, maar met tijd en aandacht voor individuele verhalen van verzet, verraad, moed en wegkijken, bouwt de film een beeld van een gelaagde samenleving, die tot in het heden doorwerkt.

Spoken uit het verleden vinden echo’s en contrasten in de huidige bewoners. Maar ook, onvoorzien, in de lege straten, woedende demonstraties en grootschalige politie-inzet in het covid-tijdperk, waarin de opnames plaatsvonden. En in de gedenkplaatsen voor Holocaust en slavernijverleden, die juist in deze periode onthuld werden; Amsterdamse monumenten van historisch gewicht – wat ook van De bezette stad (Occupied City) zelf gezegd kan worden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steve McQueen

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL, GB

Originele titel

Occupied City

Lengte

262 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
still De bezette stad (Steve McQueen, GB 2023)
still De bezette stad (Steve McQueen, GB 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op