Oeroeg & Hantu
Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021) & Oeroeg (Hans Hylkema, NL 1993)
Moderator Arnaud Kokosky Deforchaux (Tong Tong Fair, CinemAsia) praat met regisseurs Hans Hylkema (Oeroeg, 1993), Kim Kokosky Deforchaux (Hantu, 2021) en acteur Martin Schwab (Oeroeg, Hantu) over de verbeelding van de Indonesische vrijheidsstrijd en het Indische verleden.
Beide films laten de impact zien van de koloniale geschiedenis en de doorwerking van het verleden in het heden.
Programma
Hantu (Kim Kokosky Deforchaux, NL 2021, 19’, Engels ondertiteld)
Angstaanjagende demonen uit het verleden teisteren de eenzame Indische weduwe Lies. Over dat verleden in Nederlands-Indië praat ze niet graag: liever heeft ze het met haar zoon Eddy over wat er 's avonds op het menu staat. Met o.a. Nel Lekatompessy en Martin Schwab (ook te zien in Oeroeg).
Oeroeg (Hans Hylkema, NL 1993, 118’, Engels ondertiteld)
Hella Haasse situeerde haar debuutroman Oeroeg (1948), over de hechte vriendschap tussen de Hollandse planterszoon Johan en de ‘inlandse’ jongen Oeroeg (Martin Schwab), in het Nederlands-Indië van haar jeugd. De twee jongens zijn samen opgegroeid en lijken zich niet bewust van het verschil in afkomst.
Hylkema voegde episodes toe waarin de jongens tegenover elkaar komen te staan, zowel in een persoonlijke kwestie als in de net ontbrande vrijheidsstrijd. Johan (Gouden Kalf-vertolking Rik Launspach) wordt gedwongen stelling te nemen tegen de mensen met wie hij zich van kinds-af verbonden heeft gevoeld.
Bij de première ontstond discussie over Nederlands koloniale verleden en optreden, mede door de protesten van veteranenorganisaties die al voor de opnames hun bezwaren hadden geuit. Dat het Nederlandse leger zich in de jaren van de onafhankelijkheidsstrijd schuldig had gemaakt aan oorlogsmisdaden was nog geen algemeen geaccepteerde waarheid.
Dit is onderdeel van
Details
Productiejaar
2022
Lengte
177 min.
Voertaal
Nederlands
Moderator
Arnaud Kokosky Deforchaux
Productieland(en)
NL
Onderdeel van
Revolusi!
Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.