Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Of men and war still 4

Of Men and War

Laurent Bécue-Renard / FR, 2014 / 142 min.

Pathway Home, een therapeutisch centrum voor veteranen in Californië, is een steunpilaar voor militairen die zijn uitgezonden naar Irak en Afghanistan en zeer beschadigd zijn terugkomen. Winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Vertoning in het programma Shell Shock, over de verbeelding van de verwerking van traumatische ervaringen.

Poster of men and war

Ze hadden zich het thuiskomen anders voorgesteld. De ene soldaat ziet voor het slapen telkens de ogen van de man die hij neerschoot; een ander voelt zich nergens thuishoren; weer een ander reageert zijn woede af op zijn vrouw. Ze zijn niet meer in staat om toekomstplannen te maken. Nu kunnen ze niet langer net doen alsof ze gelukkig zijn. De veteranen zijn niet alleen boos op wat hen is overkomen, ze zijn boos op alles – en ze voelen zich allemaal schuldig omdat zij de oorlog wel hebben overleefd en anderen niet.

rekenschap

Laurent Bécue-Renard begint zijn film met een citaat van Erich Maria Remarque, die na zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog de anti-oorlogsroman Im Westen nichts Neues schreef: 'Wat zouden onze vaders doen, als we plotseling opstonden, voor hen kwamen staan en rekenschap vroegen?' Vijf jaar lang richtte Bécue-Renard zijn camera geduldig op de militairen die steun zochten bij het Pathway Home, een centrum voor veteranen in Californië. Spil van de aangrijpende film is de directeur van Pathway, Fred Gusman, die er alles aan doet om verdere achteruitgang van de veteranen, hun vrouwen en hun kinderen te voorkomen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Laurent Bécue-Renard

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR

Originele titel

Of Men and War

Lengte

142 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Of men and war still 1
Of men and war still 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op