Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mother 3 c1952 toho co ltd

Okasan

Mikio Naruse / JP, 1952 / 98 min.

De film is ook bekend onder de Japanse titel Okâ-san.©1952 Toho Co., Ltd.

Mother poster pl

De titel van de film mag als emblematisch gelden. Naruse toont Tanaka als archetype van de moeder die het beste voor haar kinderen tracht te verwerkelijken. Onvoorwaardelijke liefde, zelfopoffering en toewijding zijn de grote drie in het bestaan van weduwe Tanaka; ze is een hardwerkende vrouw die de slagen van het lot ondergaat, maar tegelijkertijd overeind blijft.

Het viel Naruse niet moeilijk een verhaal te vertellen over gewone mensen met hun dagelijkse besognes. “Het is de wereld die ik beste begrijp”, zei hij in een interview. De uitspraak sloot aan op hoe deze – laat ontdekte - grootmeester van de Japanse cinema zichzelf zag: als ambachtsman, niet als verheven kunstenaar of godgelijk genie. Zijn werk wordt nu in een adem genoemd met dat van Ozu, Mizoguchi en Kurosawa; zijn tekening van het leven in het naoorlogse Japan is empathisch, diep en kalm – maar daaronder schuilt de onrust van een wereld op het snijvlak van westerse moderniteit en oude tradities.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mikio Naruse

Productiejaar

1952

Productieland(en)

JP

Originele titel

Okasan

Lengte

98 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mikio Naruse

De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.

Lees meer
still Floating Clouds
Mother 2 web c1952 toho co ltd
Mother 1 c1952 toho co ltd
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op