Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still  Onder het maaiveld (Mark Verkerk, NL 2022)

Onder het maaiveld

Bekijk trailer

Mark Verkerk / NL, 2022 / 80 min.

De makers van De Nieuwe Wildernis richtten de camera op de onzichtbare micro-organismen onder het weidegras: gezond bodemleven blijkt voorwaarde voor een ecologisch evenwichtige landbouw. Voor de soundscape tekenden componisten René Meister en Eric Blom. Voorpremière in Eye. 

poster Onder het maaiveld (Mark Verkerk, NL 2022)
Het roer moet om, zoveel is duidelijk. In het licht van de klimaatcrisis en opwarming zullen boeren, consumenten en voedselindustrie hun benadering van de landbouw en de producten die ze voortbrengt drastisch moeten veranderen.

Onder het maaiveld - van de makers van De Nieuwe Wildernis, over de introductie van grote grazers in de Oostvaarderplassen – neemt de kijker mee op een fascinerende reis die de microscopische wereld onder het aardoppervlak tot leven brengt. Verbijsterend feit: één theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde leven.

Vitale bodem

Het is de ongelooflijke variatie in bacteriën, schimmels, wormen en andere microscopisch kleine organismen die de bodem gezond en vruchtbaar maakt. Onder het maaiveld laat zien hoe een vitale bodem essentieel is voor de verduurzaming van voedselproductie en ons helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

De makers volgen een groepje stedelingen die, op een stukje grond buiten de grote stad. het experiment aangaat: boerenland, begroeid met Engels raaigras, wordt omgetoverd tot een moestuin. Ineens komen de dieren, vogels en insecten terug, niet alleen bij de tuin, maar in de hele omgeving. Ook de microwereld krijgt een boost.

Voorfilm

Voorafgaand aan Onder het maaiveld vertonen we de korte film Bloeiende bloemen en plantenbewegingen (4') van regisseur J. C. Mol. In deze korte film uit 1932 zien we versneld weergegeven beeld-voor-beeld opnames ("time lapse' of 'Zeitraffer'-) van ontluikende bloemen en bewegende planten en paddestoelen.

Reguliere vertoningen

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Mark Verkerk

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Onder het maaiveld

Lengte

80 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Onder het maaiveld (Mark Verkerk, NL 2022)
still Onder het maaiveld (Mark Verkerk, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op