Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still One Second (Yimou Zhang, CN/HK 2020)

One Second

Bekijk trailer

Yimou Zhang / CN, HK, 2020 / 104 min.

In One Second, gesitueerd tijdens China's Culturele Revolutie, probeert een ontsnapte gevangene een glimp van zijn dochter op te vangen... in een propagandafilm. Door gesteggel met de Chinese censuur duurde het twee jaar voordat de film van Zhang Yimou het Westen bereikte. Het was het wachten waard.

poster One Second (Yimou Zhang, CN/HK 2020)
De naamloze antiheld van One Second ontsnapt uit de gevangenis met maar één doel. De voorstelling bij te wonen van een propagandafilm waarin zijn dochter één seconde lang te zien zou zijn.

Het is de periode van de Culturele Revolutie (1966-1976), de door de Chinese partijleider Mao Zedong bevolen ideologische zuivering die duizenden het leven kostte. Maar de obstakels die Zhang zijn personage voor de voeten strooit – diefstal van een filmspoel, een ander deel van de film dat in het woestijnzand belandt – zijn van een heel andere aard.

Niettemin werd Zhangs film in 2019 door de Chinese overheid op het laatste moment wegens 'technische problemen' teruggetrokken uit de competitie van de Berlinale. Gelukkig kan geconstateerd worden dat het hart van One Second – 'een liefdesbrief aan de cinema' volgens de regisseur – behouden is gebleven, ondanks de, zeer waarschijnlijk afgedwongen, hermontage en reshoots.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Yimou Zhang

Productiejaar

2020

Productieland(en)

CN, HK

Originele titel

Yi miaozhong

Lengte

104 min.

Taal

Mandarin Chinese

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still One Second (Yimou Zhang, CN/HK 2020)
still One Second (Yimou Zhang, CN/HK 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op