Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kp 3001 48

Op afbetaling

Frans Weisz / NL, 1992 / 121 min.

Psychologisch drama waarin een introverte advocaat in termijnen kille wraak neemt op zijn vrouw. EYE vertoont de bioscoopversie van de gelijknamige tv-serie, die op het grote doek nog beter tot zijn recht komt.

Ao1016819

De in zichzelf gekeerde advocaat Hendrik Grond (Gijs Scholten van Aschat) ontdekt tot zijn grote ontzetting dat zijn vrouw Olga (Renée Soutendijk) het bed in is gedoken met zijn charmante oudere confrère Grewestein. Hij zint op wraak en wil haar 'op afbetaling' laten boeten, in termijnen; telkens met een andere sanctie. Die uitgestelde wraak is zijn reactie op al het demoraliserends waarmee hij geconfronteerd wordt. Andere mooie rollen zijn er voor Coen Flink, Annet Malherbe en Willem Nijholt.

EYE vertoont de bioscoopversie van de gelijknamige tv-serie, gebaseerd op de roman van Simon Vestdijk, naar een scenario van Jan Blokker. Op het witte doek werkt Op afbetaling nog beter dan als langere, driedelige televisieserie. De diepte en kleur van de vele interieuropnamen en de spanningsopbouw komen nog beter tot hun recht.

Op afbetaling zorgde voor een relletje op het Nederlandse Film Festival: het festival weigerde de film voor de inzending voor de Gouden Kalveren met als argument dat de film in serievorm al te zien was geweest op televisie. Later werd de film opgenomen in de competitie van het filmfestival van Berlijn.

Vertoning op 35mm (collectie EYE Filmmuseum)

"Mooi ingetogen Kammerspiel over onderdrukte hartstocht en kille wraak in een sombere Hollandse provinciestad uit de jaren vijftig" (NRC Handelsblad)

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

1992

Productieland(en)

NL

Originele titel

Op afbetaling

Lengte

121 min.

Drager

35mm

still Op afbetaling (Frans Weisz, NL 1992)
Kp 3001 52
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op