Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
header Op de vijfde rij met de Fantasten

Op de vijfde rij bij het fantasme /Raw

Badlands x Op de vijfde rij...

Met hartenkreten als 'weg met de spruitjeslucht' en 'film is dromen' pleitten De Fantasten in 1999 voor meer fantasie en verbeelding in de Nederlandse film. De Eye/VPRO podcast Op de vijfde rij... en Badlands doken nog eens in hun manifest van de verbeelding, hun erfenis en de toekomst van de Nederlandse genrecinema. Met als hoofdfilm het heerlijk subversieve Raw van Julia Ducourneau.

poster Raw (Julia Ducournau. FR 2016)

De nieuwe podcastreeks Op de vijfde rij... bespreekt dit keer het manifest van de verbeelding van De Fantasten uit 1999. Guido van Gennep, Elbert van Strien en Djie Han Thung riepen filmmakers op om te kiezen voor de verwondering en de hartstocht: 'Ontstijg het alledaagse! Realisme is risicoloos! Weg met de spruitjeslucht! Wees onrealistisch. Want film is dromen!' Wat zien we nu nog van het manifest terug?

Presentatie is in handen van Noa Johannes, Cesar Majorana heeft vanavond een videoboodschap en Bodil Matheeuwsen vertelt over haar liefde voor genrecinema, de fantastische films die ze al heeft gemaakt en haar toekomstplannen. Matheeuwsen is scenarist, afgestudeerd aan de Filmacademie. Ze schreef het scenario van Porfotto, Verdwenen dagen en was co-scenarist van de eerste Nederlandse Netflixserie Ares. Ze heeft als hoofdfilm Raw van Julia Ducournau gekozen.

Raw (Julia Ducournau, FR 2016)

De 16-jarige student diergeneeskunde Justine is overtuigd vegetariër. Totdat ze tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen wordt rauwe konijnenniertjes te eten. Justine walgt, maar ontdekt later dat haar honger naar vlees niet te stillen is. Evenmin als de honger naar seksuele ervaringen en… méér vlees. De verlegen jonge maagd ontpopt zich tot een verleidelijke vamp, met ontembaar kannibalistische verlangens.

Toch is het Ducournau, groot horrorliefhebber en bewonderaar van het werk van David Cronenberg, in haar speelfilmdebuut niet in de eerste plaats om grove shockeffecten te doen. Julia’s coming-of-age-vertelling is voor de regisseur ook een verhaal over hoe vrouwen naar hun eigen lichaam kijken en hoe het lichaam voor ons denkt.

Niet preuts

“Hoe het lichaam zich ontwikkelt en reageert is een voorafschaduwing van wat zich in de geest afspeelt”, zegt Ducournau in een interview met The Guardian. De uitslag die Justine krijgt na het eten van de konijnenniertjes is een teken van de veranderingen in haar karakter, aldus de regisseur.

Het zijn verfrissende geluiden in het door preutse politieke correctheid gedicteerde hedendaagse filmklimaat. Dat dacht men ook in Cannes, waar Raw de FIPRESCI-prijs van de filmkritiek won. Ducournau's tweede speelfilm Titane sleepte vorig jaar zelfs de Gouden Palm in de wacht.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Julia Ducournau

Productiejaar

2016

Lengte

109 min.

Voertaal

Nederlands

Originele titel

Op de vijfde rij bij het fantasme

Taal

Frans

Ondertiteling

Nederlands

Drager

DCP

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Raw (Julia Ducournau. FR 2016)
still Raw (Julia Ducournau. FR 2016)
Podcast Op de vijfde rij bij de Fantasten

Podcast Op de vijfde rij bij De Fantasten

In 1999 schrijven drie jonge filmmakers een manifest om een einde te maken aan ‘de dictatuur van het realisme’ in de Nederlandse cinema. Ze noemen zichzelf De Fantasten en pleiten voor een grote cultuurverandering: er moet veel meer ruimte komen voor verbeelding en fantasie. ‘Weg met de spruitjeslucht!’

Het manifest wordt ondertekend door tientallen collega’s, talloze media-optredens volgen, maar echte verandering blijft uiteindelijk uit. In de driedelige serie Op de vijfde rij bij De Fantasten onderzoekt Cesar Majorana wat er van De Fantasten is terechtgekomen. Waarom had het manifest niet de gewenste impact? Bestaat de ‘dictatuur van het realisme’ nog altijd? En is het niet hoog tijd voor een nieuw pamflet?

Luister in drie delen

In samenwerking met

logo Eye Filmmuseum
logo VPRO Cinema
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op