Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)

Opening Night

John Cassavetes / US, 1977 / 142 min.

Een actrice met plankenkoorts en alcoholprobleem maakt zich zorgen over het ouder worden. Deze onafhankelijk gemaakte klassieker van Cassavetes, die zijn acteurs tot grote hoogte wist te laten stijgen, wordt vertoond in het kader van de Eye on Art-avond Het geslachtelijk onbehagen.

poster Opening Night (John Cassavetes, US 1977)

De gevierde maar weinig stabiele actrice Myrtle Gordon (Gena Rowlands) wordt ouder. Wanneer een handtekeningen jagende fan vlak voor aanvang van de try-out dodelijk wordt aangereden, slaan de twijfels over haar vak definitief toe. Cassavetes leverde een beklemmend psychologisch portret af van een actrice die moeite heeft om feit en fictie te scheiden. Vaste Cassavetes-actrice en zijn echtgenote Gena Rowlands kreeg de Zilveren Beer van het filmfestival van Berlijn. Ben Gazzara is te zien in de rol van aalgladde regisseur.

nooit uitgebracht

De onafhankelijk geproduceerde klassieker is de favoriete film van Pedro Almodóvar. Het inspireerde hem voor zijn Todo sobre mi madre, en kreeg in 2006 een theaterbewerking door Ivo van Hove met Toneelgroep Amsterdam. Opening Night is nooit in Nederland uitgebracht.

het geslachtelijk onbehagen

Opening Night is te zien in het kader van de Eye on Art-avond Het geslachtelijk onbehagen, een literaire filmavond in samenwerking met het tijdschrift De Gids en SLAA over sekse-diversiteit. Aan de hand van een essay van schrijfster en filmjournaliste Basje Boer bekijken we stills en filmfragmenten. Tussendoor geven verschillende dichters en schrijvers hun eigen kijk op sekse en het ongemak van een afgebakende seksuele rol.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Opening Night

Lengte

142 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)
still Opening Night (John Cassavetes, US 1977)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op