Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Do the right thing re release

Openingsavond Black Light

Marjorie Boston en Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW nodigen DJ's Astrid Beekman en Simone Zeefuik uit als host van een live radiouitzending voor de opening van Black Light, over de verbeelding van zwarte identiteit in de film. Inspiratiebron is Do the Right Thing van Spike Lee, waarin radiomaker Mister Señor Love Daddy een belangrijke rol speelt. Verwacht een inhoudelijke clubavond, met DJ All Star Fresh achter de draaitafels en speciale gasten, waaronder Greg de Cuir jr., curator van het Black Light-programma voor het filmfestival van Locarno.

1080x1795 blacklight narrowcast

Hosts van de live radioshow zijn DJ”s Astrid Beekman en Simone Zeefuik. Ze treden op in een door Boston en Van Hinte bedacht raamwerk, geïnspireerd op Do the Right Thing uit 1989.

spanningen

Regisseur Spike Lee schilderde een recht voor z”n raap, maar ook humoristisch portret van de spanningen tussen Italiaanse en zwarte bewoners van de New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant.

De scènes worden verbonden door de stem van radiodeejay Mister Señor Love Daddy (Samuel L. Jackson), die verslag doet van wat er tijdens een kokendhete zomer in de wijk gebeurt. Op de soundtrack staan flink wat old-school hiphoptracks, waaronder het opzwepende 'Fight the Power' van Public Enemy.

activisme en hiphop

Achter de draaitafels staat DJ All Star Fresh. Hij is een Nederlandse hiphop pionier die eind jaren tachtig begin jaren negentig wereldwijde roem kende als hiphop DJ en producer, precies het tijdperk waarin Do the Right Thing in wereldpremière ging. All Star Fresh heeft Public Enemy ook persoonlijk gekend, vanwege zijn internationale naam in Amerika.

Astrid en Simone ontvangen kenners en performers die vertellen over de impact van de film toen hij in Nederland uitkwam, met name op de Nederlandse hiphopscene die toen nog in de kinderschoenen stond. En wat is er te zeggen over activisme en hiphop, toen en nu?

Tussendoor: korte films en fragmenten uit het Black Light-programma.

Klik hier voor een interview met Greg de Cuir Jr.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Greg de cuir jr
Dj all star fresh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op