Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)

Openingsavond Felix de Rooy

Openingsavond Felix de Rooy

Feestelijke openingsavond van het programma rond multitalent en Gouden Kalf-winnaar Felix de Rooy, film- en theaterregisseur, acteur en kunstenaar, met vertoning van Almacita di desolato. De op Curaçao geboren regisseur geldt voor veel jonge zwarte makers als voorbeeld.

poster Felix de Rooy – The Museum of My Mind

Van 6 tot en met 27 mei besteedt Eye aandacht aan leven en werk van Felix de Rooy (Willemstad, 1952), die als een van de eerste makers uit de Antillen en Suriname aandacht vroeg voor de cultuur van de voormalige koloniën.

Met films als Almacita di desolato (1986) en Gouden Kalf-winnaar Ava & Gabriel - Un historia di amor (1990) wist De Rooy - met scenarist en poducent Norman de Palm (Oranjestad, 1948) – een heel eigen wereld te creëren waarin werkelijkheid, droom, spiritualiteit en mythologie naadloos in elkaar overlopen.

Kunstenaarscollectief

Met De Palm had de regisseur eerder al de theatergroep Illushón Kosmiko opgericht, die in Amsterdam onder de naam Cosmic Illusions Prodictions furore zou maken als intercultureel kunstenaarscollectief en -productiehuis.

De openingsavond staat in het teken van De Rooys fascinerend veelzijdige carrière, zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum en zijn kijk op de ontwikkelingen in de zwarte cultuur in Nederland, de Cariben en Suriname. Onder voorbehoud in aanwezigheid van de filmmaker zelf.

Programma

Vooraf de korte film Running 8/45 (Germaine Binstead, 1970, 8’) waarin De Rooy te zien is als acteur, rennend door parken, bossen en duinen om uiteindelijk neer te knielen bij een eenzame bloem op het strand.

Aansluitend is hoofdfilm Almacita di desolato te zien, een op Curaçao gefilmde vertelling waarin vervloekingen en geesten een prominente rol spelen.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

130 min.

Productieland(en)

NL

Taal

Papiaments, Nederlands

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
still Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)
still Almacita di desolato (Felix de Rooy, NL 1986)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op