Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Thief 1981 michael mann 5

Openingsavond Heat & Vice: The Films of Michael Mann

Thief wordt ook vertoond op 4 september om 13:30 en op 9 september om 21:30.

Poster heat and vice films of michael mann

Thief vangt Chicago in al zijn gruizige neonglorie, hypergestileerd en intens realistisch tegelijk. James Caan is Frank, een getormenteerde kluiskraker die een laatste diamantroof aanneemt, zodat hij zich eindelijk kan settelen en het perfecte gezinsleven kan gaan leiden waar hij in de gevangenis van droomde.

Frank heeft nooit een normaal leven gekend. Hij verzamelde plaatjes uit tijdschriften zodat hij zich een gewoon bestaan kon voorstellen. Maar die ideale wereld botst frontaal met het nihilisme van Frank, die zijn ziel heeft verkocht aan de duivel, hier in de persoon van bendeleider Leo, die zich Frank heeft toegeëigend. Het laatste shot van Caan, te zien in een van zijn beste rollen, is een kopie van de opening van Point Blank.

nat wegdek

Michael Mann bracht zijn vormende jaren door in Chicago, en deed al rondrijdend inspiratie op voor de hypergestileerde esthetiek van Thief. Hij zag hoe het neon weerspiegelt op het natte wegdek, hoe de straten eruit kunnen zien als tunnels. Hij laat nooit de top van een gebouw zien, zodat je je als kijker een gevangene voelt in die driedimensionale constructie. De stuwende soundtrack met synthesizers van Tangerine Dream maakt de urban noir compleet.

Voor Thief, die in de competitie in Cannes draaide, hing James Caan wekenlang rond met echt dieven en politieagenten om zich een attitudinal factor aan te leren, and it shows.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Zijn helden zijn existentiële eenlingen, stuk voor stuk doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of naar de hel leidt.

Lees meer
campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann
Thief 1981 michael mann 4
Thief 1981 michael mann 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op