Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Oppenheimer (Christopher Nolan, GB/US 2023)

Oppenheimer

Bekijk trailer

Christopher Nolan / GB, US, 2023 / 180 min.

Christopher Nolans eerste echte biopic vertelt het verhaal van de theoretisch natuurkundige J. Robert Oppenheimer, de directeur van het Los Alamos Laboratory, ten tijde van het Manhattan Project. Zijn bijdragen leidden tot het ontstaan van de atoombom.

poster Oppenheimer (Christopher Nolan, GB/US 2023)

Oppenheimer is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller over de raadselachtige man die, om de wereld te redden, het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. Het ontwerpen van de atoombom is een race tegen de klok, zodat Nolans favoriete onderwerp – tijd – ook hier weer opduikt. De film is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer van Kai Bird en Martin J. Sherwin.

Met Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer en Emily Blunt als zijn vrouw, bioloog en botanicus Katherine ‘Kitty’ Oppenheimer. Matt Damon speelt generaal Leslie Groves Jr., de directeur van het Manhattan Project, en Robert Downey, Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission. De cast wordt verder aangevuld met Florence Pugh als psychiater Jean Tatlock, Benny Safdie als theoretisch natuurkundige Edward Teller, Michael Angarano als Robert Serber en Josh Hartnett als de baanbrekende Amerikaanse kerngeleerde Ernest Lawrence.

Oscar Hoyte van Hoytema

Oppenheimer van breedbeeldliefhebber Nolan (Tenet, Dunkirk, Interstellar, Inception en The Dark Knight-trilogie) is door D.O.P. Hoyte van Hoytema gedraaid in een combinatie van IMAX-65mm en 65mm-grootformaatfilm met – voor het eerst in de geschiedenis – delen in IMAX-analoge zwartwitfilm. Eye is één van de twee bioscopen in de Benelux waar Oppenheimer op 70mm te zien is.

Voor zijn camerawerk voor Oppenheimer kreeg Van Hoytema onlangs de Oscar (Best Cinematography) uitgereikt. Dat is niet alleen een erkenning voor Van Hoytema's technisch en creatief kunnen, maar ook een erkenning van de waarde van de analoge celluloidfilm, waarvan Van Hoytema onvermoeibaar promotor is. Zijn aanbeveling aan beginnende en door de wol geverfde filmers: "Please try that incredible hip thing called celluloid".

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Christopher Nolan

Productiejaar

2023

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Oppenheimer

Lengte

180 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP, 70mm

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Oppenheimer (Christopher Nolan, GB/US 2023)
still Oppenheimer (Christopher Nolan, GB/US 2023)
alternatief poster artwork Oppenheimer (Christopher Nolan, GB/US 2023)

Waarom 70mm?

Waarom “moet” je de film eigenlijk op 70mm zien? In het Online Magazine lees je meer over wat zo bijzonder is aan het formaat.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op