Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ordet (Carl Dreyer, DK 1954)

Ordet

Carl Dreyer / DK, 1954 / 125 min.

Een Deense familie wordt verscheurd door geloof en religieuze ideologie. Dreyers meesterwerk bevat een van de meest adembenemende mise-en-scènes uit de filmgeschiedenis. Winnaar Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië 1955. Nieuwe restauratie.

Ordet affiche

Carl Th. Dreyer maakte een veelgeroemde adaptatie van het toneelstuk van Kaj Munk uit 1932. Munks vertelling over fanatieke geloofsbelijdenis in het ruwe Jutland is door Dreyer vormgegeven in lange, kalme opnamen, met een van de beroemdste openingsscènes uit de filmgeschiedenis. De belichting doet denken aan de schilderijen van de oude meesters.

Een boerengezin wordt verscheurd door geloof, heiligheid en liefde – het ene kind denkt dat hij Jezus Christus is, een tweede verklaart dat hij agnostisch is en het derde wordt verliefd op de dochter van een fundamentalist.

Dreyers klassieker bouwt zich stilletjes op naar een verpletterende, wonderbaarlijke climax, met meerdere verhalen over geloof en rebellie. Het mirakel wordt door Dreyer niet verklaard. Opvallend is het ingehouden acteren, de stilistische eenvoud en de dwingende montage.

"Carl Theodor Dreyer possessed the pure heart and natural humility of the passionate individual," zei regisseur Lars von Trier (Breaking the Waves) ooit over zijn grote voorbeeld.

Vertoning in een 4K-restauratie van het Danish Film Institute.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Carl Dreyer

Productiejaar

1954

Productieland(en)

DK

Originele titel

Ordet

Lengte

125 min.

Taal

Danish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Ordet (Carl Dreyer, DK 1954)
still Ordet (Carl Dreyer, DK 1954)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op