Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)

Orfeo

Claude Goretta / FR, IT, CA, CH, 1985 / 92 min.

Spectaculaire verfilming van Monteverdi’s opera, naar de mythe over het huwelijk van een halfgod met een nymf. Regisseur Goretta concentreerde zich op het verhaal van Orpheus en zijn geliefde Eurydice in de onderwereld. Zaalprogrammering bij de VR-ervaring ‘Eurydice, een afdaling in oneindigheid’.

poster Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
Regisseur Claude Goretta baseerde zich op de beroemde opera van Claudo Monteverdi, die zijn bewerking van de Griekse mythe over de dichter Orpheus de titel La favola d’Orfeo gaf.

Halfgod Orpheus, de dichter-zanger die met zijn zoetgevooisde stem de Furiën wist te bedwingen, daalt af in de onderwereld, het rijk van koning Hades, ‘heerser over de schimmen’, om zijn beminde, gestorven geliefde, de nimf Eurydice, te kunnen weerzien.

Betoverd door Orpheus' zang staat het koningspaar toe dat Orpheus zich verenigt met zijn geliefde; één ding moet hij Hades en zijn gemalin Persephone beloven: hij mag Eurydice terugvoeren naar de bovenwereld, op voorwaarde dat hij niet omkijkt voordat ze het zonlicht hebben bereikt…

De Canadese bariton Gino Quilico speelt Orpheus; de opera van Lyon vertolkt Monteverdi’s magnum opus, Goretta concentreert zich op het spel en de storyline. Vertoning bij Celine Daemens VR-ervaring ‘Eurydice, een afdaling in oneindigheid’; naast Orfeo zijn ook Orfeu negro (Marcel Camus, 1959) en Jean Cocetau’s Orphée (1950) te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claude Goretta

Productiejaar

1985

Productieland(en)

FR, IT, CA, CH

Originele titel

Orfeo

Lengte

92 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
still Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
still Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op