Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Orlando My Political Biography 1

Orlando, My Political Biography

Paul B. Preciado / FR, 2023 / 98 min.

Sprankelende, intelligente en genrefluïde verkenning van de trans ervaring, waarin filosoof en transactivist Paul B. Preciado zich rechtstreeks tot Virginia Woolf richt. Haar beroemde personage Orlando is de inspiratiebron van deze film.

poster IDFA 2023

Je kunt een dode schrijver natuurlijk niet vragen wat ze vindt van een brief die postuum aan haar gericht is, maar Virginia Woolf zou vast verguld zijn met Paul B. Preciado’s sprankelende en erudiete filmische betoog. Knipogend naar haar baanbrekende roman uit 1928 noemt de transactivist en filosoof zijn filmdebuut Orlando, My Political Biography. “Ik leef, ik ben voortgekomen uit jouw verbeelding”, zo vertelt hij haar.

In die verbeelding transformeert een adellijke jongeman van de ene op de andere dag in een vrouw. In onze samenleving is dat transitieproces een risicovolle en moeizame onderneming. De pas vijftienjarige Ruben Rizzi noemt zichzelf daarom nadrukkelijk trans jongen, ter erkenning van zijn geschiedenis. Rizzi is een van de 26 hedendaagse Orlando’s in de leeftijd van acht tot zeventig die, getooid met een barokke witte kraag, hun verhalen vertellen. Preciado versmelt hun getuigenissen op adembenemende wijze met passages uit Woolfs Orlando.

Voor zijn visuele en filosofische verkenning van de transgender ervaring weerstreeft hij niet alleen het binaire denken, maar negeert hij ook de grenzen tussen documentaire en fictie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Paul B. Preciado

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Lengte

98 min.

Taal

none

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Orlando My Political Biography 2
IDFA 2023 Orlando My Political Biography 1 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op