Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Out of the Past (Jacques Tourneur, US 1947)

Out of the Past

Jacques Tourneur / US, 1947 / 97 min.

Een doortrapte crimineel huurt een privédetective om z’n verdwenen liefje op te sporen. Kirk Douglas, Robert Mitchum, en Jane Greer geven de personages kleur volgens de fatalistische wetten van film noir. 

poster Out of the Past (Jacques Tourneur, US 1947)
Kirk Douglas is de gangster, Jane Greer de femme fatale en Robert Mitchum de private eye in een vertelling die het begrip ‘neerwaartse spiraal’ pakkend weet te verbeelden.

Mitchum moet het voormalige gangsterliefje opsporen – zij is er vandoor gegaan met 40.000 dollar cash – en laat zich prompt verleiden. Vanaf dat punt kan het alleen maar slechter gaan met de privédetective, die berustend fatalistisch de ondergang omarmt…

Out of the Past van Jacques Tourneur geldt als een van de hoogtepunten van de klassieke film noir. De film maakte sterren van Mitchum en Douglas en vangt de typische noir-psychologie – de mens is tot het Kwade geneigd, maar weet zich soms tot het Goede te verheffen – in schitterende zwartwitbeelden (RKO-cameraman Nicholas Musuraca). Ook de score van Roy Webb, componist voor Hitchcocks Notorious, draagt bij tot de melancholische sfeer die noir eigen is.

Voor het scenario koos Tourneur (Cat People, Curse of the Demon) de pulpnovel Build My Gallows High van Daniel Mainwaring. Mainwaring schreef zelf het script, onder het pseudoniem Geoffrey Homes – in de jaren veertig en vijftig werden schrijvers met linkse sympathieën door Hollywood op de zwarte lijst gezet.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jacques Tourneur

Productiejaar

1947

Productieland(en)

US

Originele titel

Out of the Past

Lengte

97 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Out of the Past (Jacques Tourneur, US 1947)
still Out of the Past (Jacques Tourneur, US 1947)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op