Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Over canto ramon gieling 4

Over Canto

Ramón Gieling / , 2011 / 78 min.

Ramón Gieling sprak met een reeks meer en minder bekende mensen op wier leven de hypnotiserende compositie Canto Ostinato een vergaande invloed had.

Poster over canto ramon gieling

Muziek kan levens veranderen. Dat geldt voor de Canto Ostinato, een drie uur durend pianostuk, in de jaren zeventig geschreven door de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Ramón Gieling sprak met een reeks meer en minder bekende mensen op wier leven de hypnotiserende compositie Canto Ostinato een vergaande invloed had.

Zo baarde Ariane Halmar haar zoon op de muziek en liet de stoere dj Arjen Bergeijk een tatoeage van de partituur op zijn arm aanbrengen, nadat hij bij de dood van zijn moeder het stuk leerde kennen.

ziel van de muziek

De interviews worden afgewisseld met lange fragmenten van concertregistraties, waaronder die met vier vleugels op het Centraal Station in Groningen, en een uitvoering in het Concertgebouw. De film heeft een rustig ritme en neemt, net als de compositie zelf, tijd om dieper door te dringen tot de ziel van de mens en de muziek. (Nederlands Film Festival)

Canto Ostinato live

20 december: pianist en componist Jeroen van Veen speelt vooraf aan de voorstelling 15 minuten uit de Canto Ostinato op de vleugel. Van Veen speelt over de hele wereld en nam voor verschillende radio- en TV-stations peformances op, waaronder de NOS, AVRO, Moscow Television en WTBC-TV & Radio (Florida, USA). Van Veen is voorzitter van de Simeon ten Holt Stichting en artistiek directeur van de Student Piano Competition, dat iedere twee jaar in Utrecht wordt gehouden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2011

Originele titel

Over Canto

Lengte

78 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Ramón Gieling at Work

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, een bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Lees meer
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
Over canto ramon gieling 2
Over canto ramon gieling 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op