Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Die Hard (John McTiernan, US 1988)

Overlooked Xmas Movie Night

Koolhoven & Simons: Overlooked Xmas Movie Night

“Landgenoten, het is weer Kerst!” klinkt als de toespraak van de Koning aan het volk, maar dit keer zijn het Koolhoven & Simons die je door de donkere dagen sleuren. Warm je aan films die zich afspelen tijdens Kerst, “maar bepaald niet kerstig aanvoelen”. Op het menu: Die Hard en fragmenten uit stevige ‘Xmas’-films.

poster Die Hard (John McTiernan, US 1988)
Koolhoven & Simons buigen zich over de rafelranden van de decembermaand, die niet alleen de donkerste van het jaar is, maar ook steevast zorgt voor familievetes rond de afgefakkelde kerstboom, katers van onchristelijke allure en ruim vóór de jaarwisseling verzengde goede voornemens. Dat er voorbij de jingle bells, kunstsneeuw en doorgekookte glühwein nog hoop gloort aan het cinefiele firmament, laten Koolhoven & Simons zien met Overlooked Xmas Movie Night.

Als opwarmertje de trailers van Gremlins, Batman Returns, Tommy, Rocky 5, Edward Scissorhands, Invasion U.S.A., waarna de ultra hardboiled-rechercheurs Fred en Tony in Ruggero Deodato’s Live Like a Cop, Die Like a Man de de straten van een winters Rome schoonvegen.

Kerstige fragmenten gezien? Dan is het tijd voor de hoofdfilm, de klassieker onder de actiefilms, Die Hard (John McTiernan, 1988, op 35mm uit de Eye-collectie). De New Yorkse politieman John McClane (Bruce Willis) reist met Kerstmis af naar een feestje in de wolkenkrabber in Los Angeles waar zijn vrouw werkt. Helaas heeft een bende terroristen onder leiding van de Duitser Hans Gruber precies op Kerstavond een gijzelingsactie annex beroving gepland. Verfrissend antigif voor de Glühweingezelligheid van kerst.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

206 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still RoboCop (Paul Verhoeven, US 1987)
still Lethal Weapon (Richard Donner, US 1987)
campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... bij Die Hard

Podcast Op de vijfde rij... bij Die Hard

Is Die Hard (1988) nou wel of niet een kerstfilm? In een speciale aflevering van de podcast Op de vijfde rij... bij Die Hard maakt Cesar Majorana voorgoed een einde aan de discussie rondom de actieklassieker.

Luister de podcast
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op