
Paisà
Roberto Rossellini / IT, 1946
Keuzefilm Martin Scorsese, die Rossellini’s episodenfilm over de landing van de geallieerden in Italië als meesterwerk van het neorealisme beschouwt. In zes vertellingen volgt Rossellini de Amerikanen tijdens hun opmars vanuit Sicilië en toont hij de staat van morele ontreddering, zowel bij bezetters als bevrijders. Aan het scenario werkte onder anderen Klaus Mann mee.

Paisà duikt steevast op in lijsten met Scorseses favoriete films. Hij zag Paisà voor het eerst op televisie als zesjarig jongetje. In zijn documentaire Il mio viaggio in Italia herinnerde hij zich de indruk die het neorealisme op hem maakte. 'Wat ik toen ervoer was de kracht van film op zich, die in dit geval ver buiten Hollywood was gemaakt, onder hele moeilijke omstandigheden en met ondermaatse apparatuur.'
Rosselllini”s film geldt nog steeds als een van de indringendste observaties van het effect van oorlog op gewone mensen – zowel burgers als soldaten. De camera toont een geruïneerd land waarvan de inwoners ondanks alles vol veerkracht zijn; Paisà is daarom wel het oermodel genoemd van latere oorlogsfilms waarin de makers op zoek gingen naar de onopgesmukte waarheid en de menselijkheid van overlevers, in de hoop het sociaal bewustzijn van de kijker te activeren.
Vertoning van de 35mm-kopie, geconserveerd door EYE.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Roberto Rossellini
Productiejaar
1946
Productieland(en)
IT
Originele titel
Paisà
Ondertiteling
NLD
Drager
35mm
Onderdeel van
Martin Scorsese
In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.