Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt zp 2087 58

Paisà

Roberto Rossellini / IT, 1946

Keuzefilm Martin Scorsese, die Rossellini’s episodenfilm over de landing van de geallieerden in Italië als meesterwerk van het neorealisme beschouwt. In zes vertellingen volgt Rossellini de Amerikanen tijdens hun opmars vanuit Sicilië en toont hij de staat van morele ontreddering, zowel bij bezetters als bevrijders. Aan het scenario werkte onder anderen Klaus Mann mee. 

01856s00 0

Paisà duikt steevast op in lijsten met Scorseses favoriete films. Hij zag Paisà voor het eerst op televisie als zesjarig jongetje. In zijn documentaire Il mio viaggio in Italia herinnerde hij zich de indruk die het neorealisme op hem maakte. 'Wat ik toen ervoer was de kracht van film op zich, die in dit geval ver buiten Hollywood was gemaakt, onder hele moeilijke omstandigheden en met ondermaatse apparatuur.'

Rosselllini”s film geldt nog steeds als een van de indringendste observaties van het effect van oorlog op gewone mensen – zowel burgers als soldaten. De camera toont een geruïneerd land waarvan de inwoners ondanks alles vol veerkracht zijn; Paisà is daarom wel het oermodel genoemd van latere oorlogsfilms waarin de makers op zoek gingen naar de onopgesmukte waarheid en de menselijkheid van overlevers, in de hoop het sociaal bewustzijn van de kijker te activeren.

Vertoning van de 35mm-kopie, geconserveerd door EYE.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Roberto Rossellini

Productiejaar

1946

Productieland(en)

IT

Originele titel

Paisà

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Martin Scorsese

In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.

Lees meer
campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition
Nl fma bt zp 2087 59
Nl fma bt zp 2087 46
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op