Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Palombella rossa (Nanni Moretti, IT 1989)

Palombella rossa

Nanni Moretti / IT, 1989 / 87 min.

Nanni Moretti’s nieuwste film (première in Cannes) is nu ook te zien in Eye, samen met Palombella rossa uit 1989: Moretti’s kijk op Italië aan de vooravond van Berlusconi’s latere premierschap, is een scherpe satire op het falen van links.

poster Palombella rossa (Nanni Moretti, IT 1989)
Michele Appicella, belangrijk man binnen de PCI, de Italiaanse communistische partij, beleeft een vreemde dag. Bij een partij waterpolo blijkt hij zijn geheugen grotendeels kwijt, gedurende de wedstrijd komen herinneringen aan zijn jeugd, vrienden, familie en zijn politieke carrière weer terug. Zijn amnesie, gevolg van een auto-ongeluk, ontgaat Micheles medespelers.

Palombella rossa (‘palombella’ betekent ‘lob’) is Nanni Moretti’s kijk op Italië aan het einde van de jaren tachtig, het tijdperk waarin de christendemocraren de macht stevig in handen hebben en de rode idealen van de PCI – ooit gezien als de enige acceptabele communistische partij binnen Europa – steeds verder uitgehold raken.

Innerlijke verwarring

Moretti’s satire op het Italiaanse politieke leven is ook het portret van een man in crisis, wiens problemen die van de partij die hij aanhangt weerspiegelen; Michele (gespeeld door Moretti) voelt zich leeg, gedesoriënteerd: wat betekent het communisme nog in een wereld waarin het eigen gewin voorop staat? Hebben de communisten een alternatief?

De uitermate humoristische scènes rond het zwembad tonen Micheles verwarring tijdens een innerlijke zoektocht en benadrukken de morele onttakeling van de Italiaanse politiek.

Palombella rossa is inhoudelijk verwant aan Moretti’s nieuwste, Il sol dell’ avvenire, waarin een echtpaar een documentaire maakt over de PCI ten tijde van de Hongaarse opstand van 1956. Blijven de twee de Sovjets trouw?

Reguliere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Nanni Moretti

Productiejaar

1989

Productieland(en)

IT

Originele titel

Palombella rossa

Lengte

87 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still Palombella rossa (Nanni Moretti, IT 1989)
still Palombella rossa (Nanni Moretti, IT 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op