Panel: Is it our story to tell?
Kaboom Animation Festival 2022
Herinner je je nog al dat gedoe rond Marieke Lucas Rijneveld – een witte dichter – die al dan niet geschikt was om het inaugariegedicht van Amanda Gorman – een Afrikaans-Amerikaanse dichter – te vertalen?
De (on)gepaste appropriatie van elementen van een bepaalde cultuur of identiteit door mensen van een andere cultuur of identiteit is tegenwoordig het onderwerp van hevige debatten onder artiesten over de hele wereld. Veel verhalenvertellers zien het ook als een opportuniteit: “We ontdekten dat we – telkens wanneer we bewust werden gemaakt van bepaalde nuances – dit enorm hielp inzake representatie, maar het hielp ook gewoonweg inzake storytelling”, zei de Mexicaans-Amerikaanse Adrian Molina, die van scenarist naar coregisseur gepromoveerd werd voor PixarsCoco in 2015.
Sommigen zijn bang. Het roept dan ook veel vragen op. Kan een man een film maken over een kind ter wereld brengen? Kan een Nigeriaans verhaal vertaald worden door een Chinees-Indonesische vertaler? Kan een witte vrouw van middelbare leeftijd een verhaal schrijven over het leven van een jonge zwarte vrouw?
Laten we erover praten! Dit panel verwelkomt Michiel Snijders & Iven Cudogham (duo achter TV-serie Anansi), pionier in de Afrikaanse animatie Jean Michel Kibushi Ndjate Wooto en verhalenverteller Onias Landveld.
Het panel wordt gemodereerd door Audrey Janis. Dit gesprek vindt plaats in het Engels in de Foyer van Eye.
Panel in samenwerking met Omroep ZWART
Dit is onderdeel van
Details
Lengte
60 min.
Onderdeel van
Kaboom 2022
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? ’t Is Kaboom Animation Festival en zijn le-gen-da-rische programma!
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.