Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)

Papicha

Mounia Meddour / DZ, 2020 / 108 min.

Mounia Meddours debuutfilm is een ode aan jonge Algerijnse vrouwen die zich inventief verzetten tegen de geboden van religieuze fundamentalisten. Keuzefilm Emma Branderhorst en Aisha Madu, nieuwe talenten in het Badlands-programma.

poster Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)

De achttienjarige studente Nedjima droomt ervan styliste te worden en verkoopt in de toiletten van hippe nachtclubs haar sexy kleding aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes.

Nedjima’s onafhankelijke leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat alle vrouwen bedekt over straat gaan, of het anders bekopen met hun leven. Maar Nedjima wijkt niet en organiseert – bij wijze van protest – een modeshow.

Papicha is dappere cinema. Een uitgesproken ode aan vrijheid, waarmee regisseur Meddour wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet tot vluchten hoeft te drijven.

Oscar-inzending

Papicha maakte deel uit van de reeks sociaal geëngageerde films die op het filmfestival van Cannes werden vertoond in de sectie ‘Un Certain Regard’.

De Algerijnse overheid daarentegen toonde zich weinig verheugd over Mounia Meddours debuutfilm en verhinderde een nationale release, waardoor een inzending voor de Oscars in gedrang kwam. Uiteindelijk werd de film, via de Franse coproducent en bij wijze van uitzondering, toch als Algerijnse inzending voor de Oscars geaccepteerd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mounia Meddour

Productiejaar

2020

Productieland(en)

DZ

Originele titel

Papicha

Lengte

108 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)
still Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op