Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Paragate 1

Paragate

Jialai Wang / BE, 2023 / 72 min.

Wanneer grootmoeders gezondheid achteruitgaat, keert de in België wonende Jialai Wang terug naar haar moeder in Shanghai. Een schrijnend, effectief vormgegeven verhaal over een intergenerationeel doorgegeven tekort aan moederliefde.

poster IDFA 2023
Met behulp van smartphone en camera onderhoudt Jialai Wang vanuit België het contact met haar moeder en grootmoeder in China. Wanneer de gezondheid van grootmoeder achteruitgaat, keert ze terug naar Shanghai. Bij aankomst is oma net overleden en blijft Jialai alleen achter met haar moeder. Deze vrouw, een vrome boeddhist, lijkt meer aandacht te hebben voor haar dagelijkse gebeden, haar maoïstische verleden en haar hondje Dongdong, dan voor haar dochter. Zelf was ze als kind door haar eigen, zojuist overleden moeder verlaten, toen die van Jialai’s grootvader scheidde en naar de stad trok. De eerste helft van het schrijnende Paragate (Sanskriet voor ‘naar de andere oever gegaan’) is voornamelijk opgebouwd uit shots van gebarsten smartphoneschermpjes en beeld in beeld, als Jialai vanuit Europa met China communiceert. In het tweede deel richt Jialai de camera ook op de mensen en gebeurtenissen in de wijk waarin ze is opgegroeid. Zo wordt zowel het leven als de dood, het huiselijke als het openbare gevangen in dit bijzondere portret van drie generaties vrouwen, die weinig oog voor elkaar lijken te hebben gehad, maar elkaar toch proberen te steunen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jialai Wang

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BE

Lengte

72 min.

Taal

Mandarin Chinese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Paragate 2
IDFA 2023 Paragate 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op