Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The driller killer 6

Paranoid State + Karel Anker en de Joden + The Driller Killer

Beruchte 'video nasty' bracht parlementaire discussies over geweld in films op gang. Tony Coca-Cola and the Roosters, een luidruchtige punkband, drijven hun buurman tot gekte. Met optredens van Paranoid State + Karel Anker & De Joden: gruizige hardcore én verantwoorde meezingers!

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Cultregisseur Abel Ferrara zelf speelt een miskende, armlastige kunstenaar in ultragroezelig New York, die hoopt zijn rekeningen te betalen met dat ene grandioze schilderij van een buffel. Maar zijn meesterwerk wordt door een kunstkenner gekraakt, zijn huurbaas blijft aan zijn hoofd zeuren en de luidruchtige punkband van zijn buurman Tony Coca-Cola belet hem rustig te werken.

Dus knapt er iets in deze Reno, verbeeld door bloederige zweepslagen zijn hoofd. Vervolgens ontwikkelt hij een ongezonde fascinatie voor de drilboormachine in de etalage van een ijzerhandel. Later die nacht komt Reno een straatzwerver tegen en weet hij in één klap wat hij met die boor kan aanvangen. Reno trekt zich in deze onconventionele slasher langzaam terug uit de werkelijkheid en belandt in een gruwelijke fantasiewereld die hem naar de rand van een psychose duwt. De punkrockgroep The Damned noemt Driller Killer in hun nummer Nasty.

Paranoid StateMet leden die onder meer in Civil Terror, Vitamin X, Tense Reaction en El Camaro gespeeld hebben, weet je direct dat je kwaliteit in huis haalt. Deze heren maken een gruizige vorm van hardcore die doet denken aan Hüsker Dü en Articles of Faith. Ondanks het feit dat ze pas kort bestaan, hebben ze al een plaat uitgebracht die enkel lovende recensies krijgt.

Karel Anker & De JodenOnder het motto 'bio op je bolle oog' brengt de band Karel Anker & De Joden weinig tot geen persoonlijke gegevens naar buiten. Met hun mix van snelle hardcoremuziek, gepaard aan punkverantwoorde meezingers als 'Geert Wilder (Krijg de Tering)' en 'De Krant van Zwakker Nederland' wonnen ze zowel punkers als hardcore fans voor zich. De live act zorgt er voor dat zelfs de grootste VVD'er aan het eind van de show twijfelt aan de staat waarin ons land verkeert.

In Cinema 2 is een ruime selectie (tweedehands) punkplaten te koop in de distro”s van Gummo Punks, Independent Outlet en Darcy Trash. Er is een bar in de zaal. Er zijn bij de film zit- en staanplaatsen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op