Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)

Paris Is Burning

Jennie Livingston / US, 1990

Invloedrijk tijdsbeeld van de subcultuur van drag queens en Afro-Amerikaanse en latino homoseksuelen in het New York van de jaren tachtig. De kennismaking met een undergroundcultuur veroorzaakte een revolutie in de maatschappij. Onderdeel van Looking for America: America is not one thing or another: America is Queer.

poster Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)

Paris is Burning heeft zijn invloed in tal van genres laten gelden en is nog steeds actueel. De documentaire is niet alleen een indrukwekkend portret van drag queens en Afro-Amerikaanse en latino homoseksuelen, ze hekelt ook de invloed van de media en de maatschappij die ons voorschrijft hoe we moeten zijn. Paris is Burning gaat over vooroordelen en over mensen die aan de rand van de samenleving overleven; over de vrijheid om te zijn en te uiten wie je bent of wil zijn.

Bij de voorstelling van 7 december is Amber Ambiance Vineyard aanwezig om te vertellen over, zoals ze zelf zegt: “The ballroom bible for the upcoming children in the community”. Ze praat over de invloed van Livingstons documentaire en de groeiende (drag)scene in Nederland. Vineyard is choreograaf, make-up artist, docent en stylist. Ze is bekend als de drijvende kracht achter Voguing in Nederland. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde ze vanuit Californië naar Nederland.

De voorstelling op 7 december is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jennie Livingston

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Paris Is Burning

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op