Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)

Paris Is Burning

Jennie Livingston / US, 1990 / 71 min.

De openluchtvoorstellingen van Sunsets zijn dit jaar gewijd aan vrouwelijke makers. Jennie Livingston richt zich op de drag queens en Afro-Amerikaanse en latino gays in het New York van de jaren tachtig – haar portret van de krachtige queercultuur was baanbrekend.   

poster Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)
Paris is Burning heeft zijn invloed in tal van genres laten gelden en is nog steeds actueel. De documentaire is niet alleen een indrukwekkend portret van drag queens en Afro-Amerikaanse en latino queers en homoseksuelen, ze hekelt ook de invloed van de media en de maatschappij die ons voorschrijft hoe we moeten zijn.

Jennie Livingston richt zich op de vooroordelen jegens mensen die willen ontsnappen aan overheersende sociale, culturele en seksuele (gender)patronen. Haar documentaire gaat over mensen die aan de rand van de samenleving overleven; over de vrijheid om te zijn en te uiten wie je bent of wil zijn.

Sunsets 2023

De openluchtvoorstellingen worden gepresenteerd door Noa Johannes (VPRO Cinema). Voorafgaand aan iedere vertoning vertonen we een eighties of nineties muziekvideo met link naar de hoofdfilm. Met je Cinevillepas kun je gratis een plek reserveren, niet-pashouders betalen € 5. Er is een maximaal aantal Cineville-reserveringen mogelijk, dus Cinevillers: wees er vroeg bij.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Jennie Livingston

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Paris Is Burning

Lengte

71 min.

Taal

none

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films van vrouwelijke regisseurs als Agnès Varda, Amy Heckerling en Jennie Livingston.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)
still Paris is Burning (Jennie Livingston, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op