Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Pastorale 1943 (Wim Verstappen, NL 1978)

Pastorale 1943

Wim Verstappen / NL, 1978 / 127 min.

“Alle boeken van Vestdijk zouden verfilmd moeten worden,” riep regisseur Wim Verstappen regelmatig. Over het verzet tegen de Duitse bezetter in een stadje in de Betuwe, met sterren als Rutger Hauer en Sylvia Kristel in hoofd- en bijrollen. Pastorale 1943 groeide uit tot een Nederlandse klassieker. 

poster Pastorale 1943 (Wim Verstappen, NL 1978)

Wat te doen als een stel onderduikers verraden dreigt te worden? De verzetsmensen in een stadje in de Betuwe hebben hun verdenkingen en wijzen naar plaatselijke drogist, een NSB’er.

Verstappen volgt tamelijk nauwgezet de handeling van Simon Vestdijks gelijknamige roman, die hij direct na de bevrijding schreef. Vestdijk had niet zelf in het verzet gezeten, maar verborg thuis wel twee onderduikers; ook had hij in een gijzelaarskamp gezeten – de bezetting was niet aan hem voorbijgegaan.

Heldhaftigheid

Vestdijks beeld van het verzet als een groep van goedbedoelende, maar ook onhandige en angstige burgers die het effect van hun daden niet overzien, strookte niet met de algemene naoorlogse opvatting. Vlak na de oorlog vonden de meeste Nederlanders dat (on-Nederlandse) heldhaftigheid de grondtoon was geweest.

Pastorale 1943 werd bij uitbreng lovend ontvangen en was een echte publiekstrekker. Tot de cast behoorde de top van de Nederlandse acteurswereld, onder wie Bernard Droog, Rutger Hauer en Coen Flink. Een 20-jarige Renée Soutendijk was gecast als boerendochter en Sylvia Kristel – Emmanuelle-ster – trad op in een bijrolletje.

Vertoning op 35mm. Aansluitend op de film volgt een Q&A met producent Frans Rasker.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Wim Verstappen

Productiejaar

1978

Productieland(en)

NL

Originele titel

Pastorale 1943

Lengte

127 min.

Taal

Dutch, German, English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Pastorale 1943 (Wim Verstappen, NL 1978)
still Pastorale 1943 (Wim Verstappen, NL 1978)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op