Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Paul auster

Paul Auster: Words, Films and VR + Blue in the Face

Lezing door Jason Wood over Paul Auster als auteur, filmmaker, scriptschrijver voor theater en virtual reality. Aansluitend is Blue in the Face te zien. Voorstelling bij My Name is Peter Stillman, de virtual reality-bewerking van Austers The New York Trilogy, die ook in EYE is te zien.

Paul auster 0

Jason Wood is artistiek directeur van HOME in Manchester, auteur van vele filmboeken en coregisseur van de J.G. Ballard-verfilming Always (crashing). Hij vertelt aan de hand van filmfragmenten over de vele kruisbestuivingen tussen de boeken van Paul Auster, zijn scenario's en zijn films. Ook legt hij een verband met de VR-installatie die EYE van 1-10 april vertoont in de project space: My Name is Peter Stillman. Hierin word je het beklemmende verhaal binnen getrokken van Peter Stillmann, de hoofdpersoon uit The New York Trilogy, Paul Austers debuutroman.

Literaire critici hebben Austers werk een 'filmische kwaliteit' toegeschreven. Auster heeft altijd een hechte band met de cinema gehad. Zijn redacteur bij uitgever Faber & Faber was de grote Walter Donohue (een groot filmliefhebber, bekend als scripteditor voor Wim Wenders). Ook Auster zelf is een cinefiel met een diepe passie en kennis van het bewegende beeld. "Van jongs af aan was ik al dol op films", vertelde Auster in 2011. Auster had zelfs even overwogen om een opleiding tot filmregisseur te volgen, maar vond zichzelf uiteindelijk te verlegen om een grote filmcrew alle aandacht te geven die nodig zou zijn.

Na de lezing is Blue in te Face te zien, het vervolg op Smoke, over een New Yorkse sigarettenwinkel vol onverwachte ontmoetingen, ditmaal met als vaste klanten Lou Reed, Michael J. Fox, Madonna en Jim Jarmusch, losjes geregisseerd door Paul Auster. De lezing is in het Engels.

My Name is Peter Stillman

EYE vertoont Blue in the Face met lezing bij de VR-installatie My Name is Peter Stillman, te zien in EYE's project space van 1-10 april. In My Name is Peter Stillman word je het beklemmende verhaal binnen getrokken van Peter Stillman, de hoofdpersoon uit Austers romans The New York Trilogy. In de filmzalen zijn ook Austers Smoke (1 en 9 april) en The Inner Life of Martin Frost (2 en 6 april) te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Blue in the face 1 0
1 1 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op