Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Paul Blanca, Deze film redt je leven (Ramón Gieling, NL 2023)

Paul Blanca, deze film redt je leven

Bekijk trailer

Ramón Gieling / NL, 2023 / 84 min.

Ooit internationaal gevierd fotograaf, later verguisd en in vergetelheid geraakt: Ramón Gieling filmde een indringend, licht surrealistisch portret van Paul Blanca in zijn laatste maanden. Met onder andere Hans van Manen, Erwin Olaf, Hans Kemna en Blanca’s levensgezellin Marlies Jongsma.

poster Paul Blanca, Deze film redt je leven (Ramón Gieling, NL 2023)

Met de in 1958 in Amsterdam geboren fotograaf Paul Blanca ging het snel en hard; in de jaren tachtig brak hij door met strak gekadreerde, provocerende foto’s en zelfportretten.

De esthetisch doorwerkte opnamen toonden Blanca met een vers in zijn rug gekerfd portret van Mickey Mouse, met de kop van een rat diep in z’n keel gestoken terwijl de achterpoten en staart er nog uitsteken of als lijk overdekt met bromvliegen. Daarnaast waren er ontroerende foto’s, zoals het portret van een naakte Blanca die zijn eveneens naakte moeder in z’n armen houdt, vlak voor haar overlijden.

Gevierd fotograaf

Blanca werd een naam in internationale kunstkringen, in de New Yorkse galeriewereld gold hij als evenknie van Robert Mapplethorpe. In Amsterdam verkeerde hij in de kringen van de Roxy, Rob Scholte en de Supper Club - totdat de gevierde fotograaf in 1995 door Scholte beschuldigd werd van de aanslag op z’n leven waarbij hij beide benen verloor. Blanca werd gecanceld door de kunstwereld.

Enkele maanden voor z’n overlijden in 2021 besloot filmmaker en kunstenaar Ramón Gieling (En un momento dado; Erbarme dich - Matthäus Passion Stories) de uit de gratie gevallen Blanca te filmen. De fotograaf, nog steeds verslaafd aan drank en drugs, strijdt tegen het verval van zijn lichaam en het verstrijken van de tijd; Gieling laat Blanca’s leven en diens fascinatie voor schoonheid en geweld becommentariëren door bewonderaars en verzamelaars als Hans van Manen, Erwin Olaf, Koos Breukel en Blanca’s levensgezellin Marlies Jongsma.

Op 1 november in aanwezigheid van regisseur Ramon Gieling.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Paul Blanca, deze film redt je leven

Lengte

84 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Paul Blanca, Deze film redt je leven (Ramón Gieling, NL 2023)
still Paul Blanca, Deze film redt je leven (Ramón Gieling, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op